Kazus o bójce

• Autor wątku Autor wątku sonic_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sonic_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam do rozwiązania taki kazus:
W czasie bójki, w której brali udział Janusz G., Piotr C. oraz Arkadiusz B,
Janusz G. doznał ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Prokuratura postanowiła postawić zarzut popełnienia przestępstwa z art. 158 § 2 k.k. wszystkim
mężczyznom uczestniczącym w bójce. Obrońca Janusza G. chciał wykazać przed sądem, że
Januszowi G. nie można przypisać winy za uszczerbek, którego sam doznał.

Oceń zasadność zarzutów oraz argumenty obrony, a następnie
zaproponuj własną kwalifikację prawną i uzasadnij ją.

Moja propozycja:
Według mnie zarzuty postawione przez prokuraturę są ZASADNE, ponieważ była to bójka, czyli czyn zabroniony z art. 158 k.k., a osoba, która poniosła uszczerbek nie wkraczała w bójkę żeby ją zakończyć i uspokoić uczestników tylko brała w niej czynny udział.
Ocena prokuratura jest ZASADNA, gdyż Janusz G. brał czynny udział w bójce, a to, że jako jedyny doznał ciężkiego uszczerbku na zdrowiu nie ma tutaj żadnego znaczenia. Prokurator słusznie postawił zarzut popełnienia przestępstwa z art. 158 § 2 k.k.

Dobrze przedstawiłem rozwiązanie? Czekam na propozycje i z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam! :)

Ostatnia edycja:
sonic_ napisał:
Obrońca Janusza G. chciał wykazać przed sądem, że
Januszowi G. nie można przypisać winy za uszczerbek, którego sam doznał.
Tu należy skorygować błędną opinię, jakoby Janusz G. miał odpowiadać za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu. Janusz G. bowiem odpowiada za udział w bójce, o charakterze opisanym przez wspomniany przepis.

Powrót