E
e-viv
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Bronislaw W. wystapil z wnioskiem do Prezesa Instytutu Pamieci Narodowej o udostepnienie danych funkcjonariusz Słuzby Bezpieczenstwa w l;atach 1980-1989, stanowiacych informacje publiczna. Prezes IPN odmowil udostepnienia danych wskazujac iz zgodnie z przepisami art.36 ustawy z dnia 18 grudnia 1889 o Instytucie Pamieci Narodowej osoba wnioskujaca o udostepnienie dokumentow gromadzonych przez Instytut powinna wykazac, ze dziala w celu wykonywania dzialan ustawowych, prowadzenia badan naukowych lub publikacji materialu prasowego, czego wnioskodawca nie zrobil. Bronislaw W odwolal sie od decyzji Prezesa IPN, powolujac sie przy tym na przepisy art.2 ustawy z dnjia 6wrzesnia 2001 o dostepie do informacji publicznej, ktore stanowia, iz prawo dostepu doinformacji publicznej przysluguje kazdemu, zas od osoby wykonujacej powyzsze prawo nie wolno zadac wykazania interesu prawnego lub faktycznego.
PYTANIE:
Kto mial racje w tej sprawie? Ktore przepisy nalezy zastosowac?
`bardzo prosze o pomoc przy rozwiazaniu tego zadania. zupelnie sie w tym gubie. Wydaje mi sie ze zastosowac moznaby bylo regule norm kolizyjnych i stwierdzic, ze ustawa wezsza zakresowo ma wieksze zastosowanie a wiec ta o instytucie z 1998 r., ale wydaje mi sie ze wazniejsze jest tutaj kryterium temporalne czyli ustawa z 2001 r mimo ze jest szersza zakresowo. Bardzo prosze o pomoc.
PYTANIE:
Kto mial racje w tej sprawie? Ktore przepisy nalezy zastosowac?
`bardzo prosze o pomoc przy rozwiazaniu tego zadania. zupelnie sie w tym gubie. Wydaje mi sie ze zastosowac moznaby bylo regule norm kolizyjnych i stwierdzic, ze ustawa wezsza zakresowo ma wieksze zastosowanie a wiec ta o instytucie z 1998 r., ale wydaje mi sie ze wazniejsze jest tutaj kryterium temporalne czyli ustawa z 2001 r mimo ze jest szersza zakresowo. Bardzo prosze o pomoc.