Kazus o statucie gminy

• Autor wątku Autor wątku mandras
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mandras

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu kazusu, gdyż dopiero zaczynam "przygodę" z nimi związaną i nie jestem pewien, czy mój tok rozumowania jest poprawny :P A oto kazus, w rozwiązaniu którego liczę na małą pomoc:
Rada gminy Pcim przyjęła statut gminy. Oto przykłady niektórych postanowień:
"Art. 20 § 2. Przyjmuje się, że zwykła większość jest to więcej głosów za do głosów przeciw, z wyłączeniem głosów wstrzymujących się.
§3. Bezwzględna większość głosów oznacza co najmniej o 1 głos za więcej od sumy pozostałych ważnie oddanych głosów, to znaczy pprzeciw i wstrzymujących się.
§4. Bezwzględna większość ustawowego składu Rady oznacza liczbę całkowitą głosów oddanych za wnioskiem, przewyższającą połowę ustawowego składu Rady, a zarazem tej połowie najbliższą.
Art. 23. W przypadku notorycznego uchylania się przez radnego od wykonywania obowiązków lub łamania zobowiązań wynikających ze ślubowania, przewodniczący może wnioskować o udzielenie radnemu przez radę upomnienia oraz w skrajnych przypadkach nałożenia kary grzywny lub pozbawienia diety przez okres do 2 miesięcy.
Art. 29. Tworzy się konwent sołtysów składający się z przedstawicieli sołectw wchodzących w skład gminy. Konwent stanowi organ opiniodawczo-doradczy rady gminy.
Wojewoda rozstrzygnięciem nadzorczym zakwestionował zgodność z prawem tych postanowień statutu. Ustosunkuj się co do rozstrzygnięcia nadzorczego wojewody.

Z art. 23 i 29 nie mam raczej problemu. Wg art. 19 ust. 2 ustawy o samorządzie gminnym zadaniami przewodniczącego są organizowanie pracy rady oraz prowadzenie obrad rady więc nie ma on prawa do składania wniosków tego rodzaju. Natomiast co do art 29 owego statutu, art. 22 ustawy o samorządzie gminnym mówi, że organizację wewnętrzną gminy ma określić statut, ale wśród organów pomocniczych nie przewiduje konwentu sołtysów. Rada gminy nie może w takim przypadku stosować zasady "co nie jest prawem zabronione, jest dozwolone"
Mam natomiast problem z art. 20 statutu, gdyż nie wiem, do jakich aktów prawnych mam się odwołać. Jeśli ktoś mógłby dać jakąś wskazówkę, z góry dziękuję.

A może tak do wyjściowego - Konstytucji RP
Dodatkowo możesz zajrzeć do ustawy o prawie spółdzielczym Dz.U.2003.188.1848. oraz do statutu Krajowej Rady Spółdzielczośći M.P.1996.7.86

Powrót