kazus odnośnie vacatio legis

• Autor wątku Autor wątku qiforp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qiforp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Ostatnio w pracy w Urzędzie Miejskim powstał mały spór w gronie prawników. Mianowicie dotyczył on kwestii czy rada może uchwalać uchwały na podstawie przepisów, które obowiązuje jeszcze vacatio legis. Wg rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ?Zasad techniki prawodawczej? (Dz.U. Nr 100, poz. 908) jest to dopuszczalne. Kłóci mi się to jednak z zasadą legalizmu. Organy państwa mogą przecież działać jedynie na podstawie i w granicach prawa a ustawa, która nie weszła jeszcze w życie nie obowiązuje. Zna ktoś jakieś orzecznictwo na ten temat? Ev. odniesienia do innych aktów prawnych? Wciągnęła mnie ta kwestia.

Stwierdzenie w art.6 KPA(Dz. U. Nr 30, poz.168), iż organy administracji publicznej działają na podstawie przepisów prawa( vide także art. 7 konstytucji), zawiera granice w podejmowaniu działalności w tym przypadku ustawodawczej przez organy administracji publicznej. Kwestia ta dotyczy realizacji szeroko rozumianej zasady jawności działania administracji publicznej, zasady zaufania obywatela do państwa i prawa - wypływających z zasady demokratycznego państwa prawnego (art. 2 Konstytucji RP) a jednocześnie wspomnianej przeze mnie realizacji zasady legalizmu działania organów administracji(art. 6KPA). Art. 88 ust. 1 Konstytucji, stwierdza, iż prawo nieogłoszone nie obowiązuje, co dotyczy w szczególności aktów prawa powszechnie obowiązującego(art.87 konstytucji.).
Wśród zdań fachowych mógłbym się tutaj powołać na Prof. Pawła Sarneckiego, który stwierdził, iż dla wydania aktów prawa miejscowego zarówno przez organy samorządu terytorialnego jak i terenowe organy administracji rządowej konieczne jest upoważnienie zawarte w ustawie,a to na podstawie art. 94 konst.
Jeszcze jedna myśl końcowa podjęcie uchwały na podstawie przepisów znajdujących się na etapie vacatio legis stanowi podstawę dla podmiotu którego prawa lub obowiązki zostały naruszone przez tą uchwałę do zastosowania środków odwoławczych jeżeli naruszenie tych praw lub nałożenie obowiązków miało miejsce przed wejściem w życie przepisów na podstawie których ta uchwała została wydana .

Jak przyjdzie mi coś jeszcze do głowy to napiszę . Pozdrawiam

Powrót