Kazus podłożenie bomby

• Autor wątku Autor wątku irminari
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

irminari

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Biorę udział w konkursie krasomówczym i w związku z tym przydzielono mi do rozwiązania kazus z prawa karnego. Na jego podstawie muszę ułożyć prokuratorską mowę końcową. Po konsultacji z prowadzącym ćwiczenia mam pewien pomysł na jego rozwiązanie jednak chciałabym zasięgnąć szerszej opinii.

Treść kazusu:
Katarzyna była znudzona robieniem kebabów w jednym z barów w śródmieściu, postanowiła wiec wysadzić swoje miejsce pracy. W tym celu zakupiła bombę domowej roboty od znajomego i wychodząc z pracy podłożyła ja na zapleczu. Rozmyślając o swym postępku w drodze do domu, Katarzyna zrozumiała jak wysoka kara grozi jej w przypadku, gdy bomba wybuchnie w barze pełnym klientów. Bojąc się odpowiedzialności karnej w pospiechu wróciła ona na miejsce podłożenia ładunku, z zamiarem jego rozbrojenia. Okazało się jednak, ze czynność ta zdecydowanie ja przerosła. W panice Katarzyna zadzwoniła na Policje informując o całym zdarzeniu. Specjalna jednostka saperów, która przybyła na miejsce sprawnie rozbroiła podłożony ładunek, co zapobiegło wybuchowi. Sąd stwierdził, ze w tym przypadku nie ma zastosowania instytucja czynnego żalu i odstąpienia od dokonania, gdyż odstąpienie powodowane strachem przed odpowiedzialnością karną nie można uznać za dobrowolne, natomiast zapobiegniecie skutkowi – spowodowane zostało nie poprzez sprawce, a przez wyspecjalizowana jednostkę Policji.

Mój pomysł:
Oskarżenie o usiłowanie zabójstwa w zamiarze ewentualnym z art. 148 § 2 pkt. 4 w związku z art. 163 § 1 pkt. 3 oraz art. 171 § 1 uzasadnione tym, że oskarżona musiała wcześniej zdawać sobie sprawę, że detonacja doprowadzi do śmierci wielu osób, również postronnych.

Mój problem:
1. Zastanawiam się czy to oskarżenie o usiłowanie zabójstwa w zamierze ewentualnym to nie gruba przesada, czy może pozostać przy samym art. 163 i 171
2. Czy można ew. połączyć te 3 artykuły w sposób jak wyżej?
3. Jaką karę zaproponować w takim przypadku?

Jak Wy to widzicie ?
Czy ktoś może słyszał o podobnej sprawie lub spotkał się z jakimś orzeczeniem sądu/materiałami które mogłoby mi pomóc?

Powrót