Kazus-pos.administracyjne. Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Agnieszka17102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieszka17102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Po raz pierwszy mam do czynienia z kazusem i w związku z tym kompletnie nie mam pojęcia jak się za niego zabrać. Mam nadzieję, że pomożecie :)

Kazus
Roman chciał zarejestrować samochód angielski (z kierownica po prawej stronie) Starosta odmówił zarejestrowania .

1. Jak długo , przy udziale jakich organów może się odwoływać Roman
(Kto, do kogo)
2. Jak będzie wyglądało cale odwołanie

Moje rozważania
Wiem ze Angielski samochód nie spełnia wymagań naszej ustawy.
Odpowiednie będą do tego art 127 i następne K. post. administracyjnego.
Z tego co wyczytałam to w stosunku do starosty organem będzie Samorządowe kolegium odwoławcze.Ale można się także odwołać do Sadu administracyjnego.

Proszę o pomoc!

W kazusie nie ma znaczenia czy auto spełnia wymagania polskiej ustawy pod względem mechanicznym bądź formalnym.
Kazus odnosi się tylko do trybu odwoławczego.
Nie rozwiążę Ci tego kazusu, bo byłoby to za łatwe i de facto dla Ciebie bezcelowe.

Wskazówki:
1/ Ustawą szczególną dla KPA w kwestii rejestracji samochodów będzie ustawa Prawo o ruchu drogowym.
2/ Ustalasz właściwy organ do wydania orzeczenia (tu akurat masz wskazanego starostę) na podstawie w/w ustawy (jeśli określa inne organy) albo na zasadzie ogólnej z KPA.
3/ Ustalasz jakie będzie orzeczenie - postanowienie czy może decyzja.
4/ Ustalasz właściwy organ odwoławczy na podstawie w/w ustawy (jeśli określa inne organy) albo na zasadzie ogólnej z KPA.
5/ Kolejno określasz czy przysługuje zażalenie czy odwołanie.
6/ Określasz jaki środek odwoławczy przysługuje Ci od orzeczenia organu wyższej instancji dla starosty.
7/ Ustalasz czy przysługuje nadzwyczajny środek zaskarżenia.

Jeżeli podstawisz sobie odpowiedzi, to zobaczysz rozwiązanie.
Powodzenia.

Powrót