Kazus postępowanie sądowoadministracyjne

• Autor wątku Autor wątku jamninx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jamninx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego kazusu:
B.S. wystąpiła o wydanie decyzji o warunkach zabudowy na działce X na inwestycję polegającą na budowie dwu domów jednorodzinnych (ta decyzja lokalizacyjna poprzedza uzyskanie pozwolenia na budowę) . Wójt odmówił wydania takiej decyzji z tego względu, że działka X nie ma bezpośredniego dostępu do drogi publicznej, co stanowi jeden z podstawowych wymogów określonych w art. 61 ust. 1 pkt. 2 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (koniecznych do uzyskania decyzji o warunkach zabudowy).
B.S. twierdzi, że dostęp taki istnieje przez działkę Y należącą do Gminy, natomiast Gmina odmówiła wyrażenia zgody na przejazd (drogę wewnętrzną).
Skarżąca B.S. podnosi w skardze jeden podstawowy zarzut dotyczący naruszenia zasady równości. Argumentuje w ten sposób: w przypadku analogicznie położonej działki Z, usytuowanej z drugiej strony gminnej działki Y), także bez bezpośredniego dostępu do drogi publicznej, wydano pozytywną decyzję o warunkach zabudowy. Z tego wywodzi prawo do uzyskania decyzji pozytywnej dla działki X.
Czy taki zarzut zasługuje na uwzględnienie i czy ewentualne uwzględnienie skargi może skutkować wyrażeniem przez Sąd oceny prawnej zmierzającej w kierunku wydania decyzji pozytywnej dla B.S.

EDIT:
Nic konkretnego nie przychodzi mi do głowy i najpewniej zgodziłbym się we wszystkich aspektach z ostatnim zdaniem.

wg mnie, argumentacja że ktoś inny został potraktowany lepiej jest dość słaba, zwłaszcza że wnioskodawca może nie znać wszystkich okoliczności dotyczących nie swojej działki

Nic konkretnego nie przychodzi mi do głowy i najpewniej zgodziłbym się we wszystkich aspektach z ostatnim zdaniem.
Strasznie leniwy jesteś. Ja stosowny wyrok znalazłem w 5 minut:

II SA/Gd 418/12

Powrót