kazus prawo administracyjne

• Autor wątku Autor wątku lewy222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lewy222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam
Bardzo proszę o pomoc gdyż nie mogę sobie poradzić z dwoma zadaniami.
Resztę zadań zrobiłem natomiast do tych dwóch nie wiem gdzie szukać odpowiedzi.

Dnia 5 kwietnia 2007 roku Annie J., stronie postępowania administracyjnego, doręczono decyzję, w której właściwy organ – wójt gminy – negatywnie ustosunkował się do złożonego przez nią wniosku. Dnia 30 kwietnia 2007 roku Anna J. złożyła odwołanie, wyrażając w nim swoje głębokie niezadowolenie z wydanej decyzji. Jednocześnie Anna J. złożyła prośbę o przywrócenie terminu do wniesienia odwołania, motywując ją tym, że będąc nauczycielką przebywała w dniach 11 – 26 kwietnia 2007 roku na zwolnieniu lekarskim z powodu problemów ze strunami głosowymi. Na załączonym zwolnieniu widniała informacja „chory może chodzić”. Sprawa należy do zadań własnych gminny.

Pytania:

3. Czy na podstawie przedstawionych informacji oceniasz przywrócenie terminu, jako dopuszczalne?
5. W jakiej formie zapada rozstrzygnięcie w przedmiocie przywrócenia terminu? Zakładając, że prośba o przywrócenie terminu spotka się z oceną negatywną, jaka będzie droga weryfikacji tego rozstrzygnięcia?

3. art. 58 kpa, przeczytać komentarz do tego przepisu i wszystko się wyjaśni,
5. forma postanowienia, zażalenie przysługuje poza pewnymi przypadkami 59 par. 2 - wówczas ma zastosowanie skarga do sądu administracyjnego

ad. 3. komentarz wskazuje w tym przypadku na nie i ja tez uważam, że przywrócenie terminu nie jest dopuszczalne. Jeżeli poczytasz orzecznictwo idzie ono zgodnie w w jedną stronę, fakt obłożnej choroby, czy też niezdolność do czynności tak poważna, że po wyczerpaniu wszystkich możliwych środków nie udało się jej przywrócić. Dodatkowo można się spotkać z twierdzeniem, iż niezdolność powinna trwać przez cały okres, którym przysługiwało prawo do odwołania - tutaj ten "warunek" też nie jest zachowany. Ponadto w wielu przypadkach sądy twierdzą zgodnie, że niezdolność do pracy nie idzie w parze z niezdolnością procesową- co jest widoczne w tym przypadku bardzo wyraźnie, choroba strun głosowych ma się nijak do napisania odwołania.
ad.5. jak powyżej

Powrót