Kazus prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku adijos93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adijos93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam kazus o takiej treści:
Jan Kowalski prowadzi zakład fryzjerski w Legnicy. Przy ulicy Sejmowej 5f. W trakcie świadczenia usług słucha radia które znajduje się obok lustra na szafce przed fotelem fryzjerskim. Jest to tzw. tranzystor. Pewnego dnia do lokalu Kowalskiego wszedł Franciszek Gapa i wylegitymowałsię legitymacją z której wynika, że jest inspektorem SA Zaiks. Poinformował Kowalskiego, że nielegalnie korzysta z radia w swoim lokalu a w efekcie albo dobrowolnie zawrze z Zaiksem umowę licencyjną i ureguluje odszkodowanie za dotychczasowe korzystanie z muzyki nadawanej przez radio albo zostanie pozwany a dodatkowo będzie miał sprawę karną o naruszenie praw autorskich zbiorowo zarządzanych przez zaiks. Korzystał 24 msc.
Do domu: Kowalski ostatecznie zdecydował się na podpisanie umowy z zaiksem oraz zapłatę odszkodowania tym bardziej, że dyr. OD we Wrocławiu zgodził się na rozłożenie zaległości na raty. Po tygodniu do lokalu Kowalskiego zgłosiła się i wylegitymowała jako inspektor stowarzyszenia STOART Gabriela Kociubińska i oświadczyła, że skoro słucha muzyki z radia to nielegalnie korzysta z artystycznych wykonań i musi z tego tytułu zapłacić odszkodowanie za dotychczasowe korzystanie a na przyszłość zawrzeć umowę licencyjną. Kowalski oświadczył, że przecież ma umowę zawartą z Zaiksem w tej sprawie, ale Kociubińska powiedziała, że to nie wystarczy i trzeba zawrzeć dodatkową umowę.
Czy STOART zarządza prawami do artystycznych wykonań nadawanych przez radio?
Oszacować wielkość ew. należności na rzecz STOARTu. (opłata lic. i odszkodowanie).
Mysłałem nad tym by obalić to Artykułem 24 par 2:

Posiadacze urządzeń służących do odbioru programu radiowego lub telewizyjnego mogą za ich pomocą odbierać nadawane utwory, choćby urządzenia te były umieszczone w miejscu ogólnie dostępnym, jeżeli nie łączy się z tym osiąganie korzyści majątkowych.
ale niestety :

Kod:
http://zaiks.org.pl/druk/337,0,radio_w_sklepie_%E2%80%93_komentarz_do_artykulu_w_rzeczpospolitej

Powrót