T
TurboPtys
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Jan K jest dziennikarzem regionalnej gazety. Z sąsiadem Wojciechem Z wdaje się w spór o korzystanie z piwnicy w budynku w ktorym mieszkaja. J.K. w kronice ktorą prowadzi w gazecie opublikował artykuł w którym opisał prywatne życie W.Z. jako alkocholika oraz patologicznego członka rodziny. W artykule nie znajdowało się jego nazwisko lecz pierwsza imienia litera, zawód i inne elementy takie, że mieszkańcy osiedla dobrze wiedzieli o kogo chodzi. W.Z. zwrócił się do gazety o przeprosiny i 10 tys zadosćuczynienia. Gazeta nie zareagowala dlatego też W.Z. wniosł powodztwo przeciw J.K. 50 tys zadośc uczynienia i 5 tys dla pck i przeprosiny na lamach gazety.pytanie: z jakim powodztwem do sadu ma wystapic? czy zadość uczynienie wysokosc jego jest zasadna, jakie przesłanki ochrony dóbr osobistych, jakie W.Z przysługuje roszczenie, czy powodztwo jest zasadne.
Wiem, ze powinienem oprzec sie na art 23 i 24 k.c lecz pytanie moje odnosi sie raczej do wysokosci zadosc uczynienia, na czym powinienem sie oprzec zeby ustosunkowac sie jakos do tego pytania ? Druga watpliwosc jaka posiadam jest fakt czy powodztwo jest zasadne skoro byla nadmieniona tylko pierwsza litera imienia oraz zawod itp a nie bylo nazwiska. Prosilbym o jakies wskazowki.
Wiem, ze powinienem oprzec sie na art 23 i 24 k.c lecz pytanie moje odnosi sie raczej do wysokosci zadosc uczynienia, na czym powinienem sie oprzec zeby ustosunkowac sie jakos do tego pytania ? Druga watpliwosc jaka posiadam jest fakt czy powodztwo jest zasadne skoro byla nadmieniona tylko pierwsza litera imienia oraz zawod itp a nie bylo nazwiska. Prosilbym o jakies wskazowki.