Kazus,Prawo karne ,skazanie z 387 kpk /apelacja

• Autor wątku Autor wątku JoannaSWPS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JoannaSWPS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Kazus

Oskarżony o kradzież z włamaniem nie przyznał się do winy ale zwrócił się na piśmie do prokuratora o poddanie się karze w wymiarze uzgodnionym – 2 lata z zawieszeniem na 6 lat.

Określ sposób postępowania prokuratora po otrzymaniu takiego wniosku.

Po wydaniu wyroku skazany zgodnie z wnioskiem złożył skargę apelacyjną (do jakiego sądu) wskazując na zbyt wysoką karę. Sąd podwyższył karę, orzekając bezwzględne pozbawienie wolności w wymiarze 1 roku i 6 miesięcy. Omów to zagadnienie.

Mam wątpliwości co do rozwiązania kazusu.

Myślę nad na początkiem :

Kwalifikacja art.387 kpk par.1 i 2

Ja sama uważam ,ze będzie to samo 387 kpk.

Dalej.Co do sposobu postepowania prokuratora...

Po uzgodnieniach prokurator umieszcza w akcie oskarżenia stosowny wniosek i jeżeli sąd przychyli się do niego,następuje skazanie bez przeprowadzenia rozprawy.

Wyrok zapada na posiedzeniu, w którym strony, w tym oskarżony, mają prawo wziąć udział.

Ostatnia kwestia.
Nie za bardzo rozumiem, jak mam omówić kwestie apelacji. Nie wiem jak mam się do tego odnieść. Czy ma może ktoś pomysł ?

Pomyliłeś 387 z 335. Co do apelacji mała podpowiedź - zakaz reformationis in peius. Czy obowiązuje w tym wypadku?

Ostatnia edycja:
Zastanawiałam się nad wyborem kwalifikacji między 387 a 335. Mógłbyś mi powiedzieć dlaczego 335 a nie 387 ?

Skazanie w trybie art.387 kpk to co innego niż dobrowolne poddanie się karze, o którym mowa w art.335 kpk ?

odpowiedź jest w przepisach i kazusie. Przeczytaj dokładnie przepisy, zastanów się i jak będziesz miała pomysł to napisz. Edit: tak to co innego chodź podobnie.

1.Kradzież z włamaniem 279 kk
2. Kwalifikacja - 335 kpk
Prokurator może zawrzeć w kacie oskarżenia wniosek o skazanie bez przeprowadzenia rozprawy. Oznacza to ,ze oskarżony uzgadnia z prokuratorem karę albo środek karny i ustalenia te zawiera się w kacie oskarżenia. Powoduje to ,że nie przeprowadza się rozprawy , a wyrok skazujący zapada na posiedzeniu.

Co do przyznania się do winy kpk nie wymaga w sytuacji dobrowolnego poddania się karze , przyznania się do winy. Są to dwie rzeczy od siebie niezależne.

Generalnie stawiennictwo oskarżonego w sądzie na takim posiedzeniu nie jest obowiązkowe.

Jeżeli sąd stwierdza ,ze przesłanki skazania bez rozprawy zostały spełnione , a okoliczności czynu nie budza wątpliwości uwzglednia wniosek o dobrowolne poddanie się karze.

Apelacja. Zasada jest ,ze w wypadku dobrowolnego poddania się karze nie wnosi się apelacji.

art.434 kpk stanowi ,iż sad odwoławczy WYJATKOWO w wypadku dobrowolnego poddania się karze może orzec na niekorzyść oskarżonego w sytuacji wniesienia przez niego apelacji na swoja korzyść. Przepis mowi , o możliwości orzeczenia na korzyść co oznacza ze sad odwoławczy kare może zaostrzyć , choć niekoniecznie musi.

A po drugie jakby miał taka skarge wniosic to musiałby do sadu okręgowego , ponieważ sprawa była rozpoznawana w sadzie pierwszej instancji,. Bądź do tego sadu I instancji, z kolei ten sad przekazuje sprawę do odp sadu odwoławczego .

Chodz - tu mam zastrzeżenia bo " Sad nie może samodzielnie dokonywać zmian treści wnioseku zlozonego na podstawie art..335 par 1 kpk , bowiem stanowi to naruszenie warunków ugody zawartej pomiędzy prokuratorem a oskarżonym.

a co z 454 par 2?

Przepraszam ,błąd w ostatni. 434 par 2 ? zakaz pogarszania sytuacji. W par 2 wystepuje 387..

Orzeczenie przez sąd kary surowszej od uzgodnionej przez strony stanowi w istocie złamanie ugody określającej warunki dobrowolnego poddania się karze, zaś samo orzeczenie nie może być uznane za wydane w trybie art 335 ?

Ad 1. ok.
Ad. 2. Generalnie ok. Warto zaznaczyć, że wniosku takiego nie może złożyć obrońca (inaczej niż przy 387 kpk, bo tam może). Z wnioskiem występuje prokurator, a przy 387 sam oskarżony. Przy wniosku z 335 są spore korzyści dla oskarżonego włącznie z możliwością orzeczenia kary pozbawienia wolności do lat 5 na maksymalnie 10 lat, ale to tak nawiasem mówiąc. Jeśli chodzi o przyznanie się do winy, to masz rację, nie jest to warunek konieczny do 335. Co ważne skazanie bez rozprawy (335) może odbyć się nawet wtedy, gdy sprzeciwia się temu pokrzywdzony (w odróżnieniu od 387).

Sąd I instancji albo akceptuje wniosek w całości, albo nie i wtedy sprawa toczy się normalnie. W Twoim kazusie sąd I instancji wydał wyrok skazujący zgodnie z wnioskiem. Ten wyrok zaskarżył oskarżony. W związku z tym, że w takim wypadku nie obowiązuje zakaz reformationis in peius, sąd II instancji mógł zaostrzyć karę dla skarżącego.

Gdyby Sąd I instancji skazując na podstawie art. 335 kpk wydał wyrok inny niż wnioskowany, to Sąd II instancji musiałby uchylić taki wyrok.

Dziękuję za pomoc i za poświęcony czas !!! :) Miłego wieczoru :))

JoannaSWPS napisał:
Apelacja. Zasada jest ,ze w wypadku dobrowolnego poddania się karze nie wnosi się apelacji.

Nie wiem co dokładnie masz na myśli, ale w procedurze karnej nie ma przepisu, z którego wynikałaby taka zasada. Wyrok wydany w trybie art. 335 k.p.k. zawsze można zaskarżyć.

A po drugie jakby miał taka skarge wniosic to musiałby do sadu okręgowego , ponieważ sprawa była rozpoznawana w sadzie pierwszej instancji,. Bądź do tego sadu I instancji, z kolei ten sad przekazuje sprawę do odp sadu odwoławczego .
Warto by było się zdecydować, czy apelację należy wnosić do Sądu pierwszej, czy drugiej instancji?

Powrót