Kazus-proszę o pomoc w rozwiązaniu

• Autor wątku Autor wątku demolka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

demolka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Pan X złożył zeznania podatkowe za rok 2001 w kwietniu 2002. UKS zakwestionował rzetelność prowadzonej księgi przychodów i rozchodów i wydał decyzje wymiarową. Odwołania niczego nie zmieniły. W grudniu 2007 r. UKS sporządził zarzuty i wezwał pana X do urzędu pisząc na wezwaniu „ w charakterze świadka”. Pan X nie stawił się, przesłał zaświadczenie lekarskie o kilkudniowej chorobie. Następne wezwanie nastąpiło w styczniu 2008 i wówczas UKS przedstawił zarzuty wykroczenia z KKS. Sprawa z aktem oskarżenia trafiła do sadu grodzkiego. Obrońca zarzucił przedawnienie karalności argumentując upływem 5 lat od końca roku kalendarzowego, w którym miała nastąpił płatność. Sędzia oświadczył, że jego zdaniem nie ma tu przedawnienia.

Rację ma sędzia czy obrońca? i dlaczego?

jaki dokładnie masz problem?

Chcę wiedzieć czy nastąpiło przedawnienie czy nie ?

W jakich przepisach szukałaś do tej pory i co ustaliłaś?

Przedawnienie po 3latach ale jeśli zostało w ym czasie wszczęte postępowanie(in personam) to po 5ciu(44 i 113 kks),i teraz pozostaje kwestia z kpk czy można przyjąc to za wszczęcie przeciwko tej osobie czy nie bo był wezwany w charkterze świadka?
a dwa to czy może być decydującą kwestia przyjęcia przez sąd czynu jako wykroczenia skarbowego albo przestępstawa i czy od tego zależy przedawnienie?
nie wiem którym torem pójść

[cytat="demolka":16i7028d]czy można przyjąc to za wszczęcie przeciwko tej osobie czy nie bo był wezwany w charkterze świadka?[/cytat:16i7028d]

Zastanów się co jest chwilą wszczęcia postępowania przeciw osobie. Podpowiem, że nie jest tym momentem wezwanie (ani w charakterze świadka ani w charakterze podejrzanego)

[cytat:16i7028d]a dwa to czy może być decydującą kwestia przyjęcia przez sąd czynu jako wykroczenia skarbowego albo przestępstawa i czy od tego zależy przedawnienie?[/cytat:16i7028d]

Tak, termin przedawnienia zależy od tego czy czyn jest przestępstwem czy wykroczeniem.

Chwilą wszczęcia jest podjęcie czynności a w znaczeniu formalnym przedstawienie zarzutów,
ale teraz zastanawiam się, czy wezwanie tej osoby w charakterze świadka w ostatnim miesiącu poprzedzającym przedawnienie
wstrzymało jego bieg ponieważ były to"te" czynności,mimo że jescze wtedy nie traktowano go jako podejrzanego.
Wydaje mi się,że jest tu przedawnienie ale brakuje argumnetów,właściwie nie wiem gdzie teraz powinnam szukać...

Czy znasz przepis ustawy który stanowi że wezwanie ma znaczenie przy liczeniu terminu przedawnienia?

Niestety nie.
Czy ma on tutaj wogóle znaczenie?

Powrót