Kazus - reklamacja telefonu

• Autor wątku Autor wątku Michs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, chciałbym opisać Wam poniższą sytuację i zadać parę pytań odnośnie postępowania reklamacyjnego w którym użyte zostały dwa tryby ( początkowo reklamacja na podstawie gwarancji, później na podstawie art. 8 ust. o szczególnych... )

8 kwietnia 2008:
nabywam telefon Samsung w salonie Empik A w punkcie Play A ( na paragonie widnieje salon Empik A ), wraz z gwarancją w treści której znajduje się:
,,(...) klient ma prawo do wymiany telefonu na nowy, w przypadku gdy dokonano trzech napraw, wymagających wymiany podzespołów a telefon dalej wykazuje wady"
( treść gwarancji przed jak i po tym zapisie wskazuje, że należy interpretować ten zapis dokładnie tak, jak jest zapisane /nie ma haczyków/ )

a także w gwarancji znajduje się zapis, iż Autoryzowanym Serwisem jest firma CCS, oraz serwisy przez nią wyznaczone, Gwarantem zaś Samsung

między 8 kwietnia 2008 a 28 września 2009:
telefon ulega awarii 4 razy, za każdym razem serwisowany w punktach należących do firmy CCS ( na podstawie gwarancji ): serwisowanie polega na tym, iż punkt taki odbiera ode mnie telefon wysyłając go do CCS, naprawy dokonuje CCS ( on wystawia tzn. Raporty z naprawy ), za każdym razem wymieniony zostaje podzespół ( ten sam ), fakty te są odnotowane w karcie gwarancyjnej ( włącznie z rodzajem naprawy )

19 luty 2010:
telefon ulega awarii piąty raz. Zanoszę go do serwisu wyznaczonego przez CCS / Nazwijmy go Serwis A / gdzie domagam się wymiany na fabrycznie nowy, wolny od wad model ( na podstawie gwarancji ). Serwis skrupulatnie notuje moje uwagi, wystawia mi pokwitowanie z zapisanym roszczeniem ( pieczątka, podpis ) i wysyła telefon do CCS

... trwa naprawa,

2 marca 2010 :
telefon wraca do Serwisu A z CCS bez zaślepki anteny ( taki mały kawałek plastiku ), CCS twierdzi że gwarancja jest przerabiana ( bezpodstawnie ), dlatego telefonu nie naprawi.

tego samego dnia piszę reklamację do CCS ( podnoszę w niej, że gwarancja jest prawdziwa, oraz, że oderwali i przywłaszczyli sobie zaślepkę antenki ) / wiem, może trochę przesadziłem z tym ,,przywłaszczeniem" /
składam ją w Serwisie A ( dostaje ksero z pokwitowaniem przyjęcia ) telefon wraca z reklamacją do CCS

3 marca 2010:
piszę reklamację do Samsunga w której opisuje sytuację, przytaczam punkt z Gwarancji i domagam się wymiany na nowy model, wysyłka za poleconym z pokwitowaniem odbioru

10 marca 2010:
Samsung odpowiada:
Szanowny Panie,
" W imieniu Działu Reklamacji Samsung Electronics Polska, pragnę podziękować za okazane nam zaufanie po przez kontakt w sprawie telefonu (...) Wpływ Pana pisma W postaci listu otrzymaliśmy w dniu
05.03.2010r.
Jednocześnie chciałbym poinformować, iż na podstawie przekazanych mi informacji
przez Autoryzowany Punkt Serwisowy CCS z Warszawy podczas ostatniej Pana rozmowy I
telefonicznej z konsultantka. powyższego serwisu został Pan poproszony o ponowne przekazanie telefonu do serwisu wraz z dokumentacją, z którą urządzenie było dostarczane wcześniej. Punkt serwisowy poprosi również o przesłanie umowy aktywacyjnej z
elektronicznie wygenerowanym numerem IMEI oraz data, sprzedaży.
Warto przy tym wspomnieć, iż zgodnie z warunkami karty gwarancyjnej na
wspomnianym dokumencie nie może być żadnych skreśleń ani poprawek.
Autoryzowany Punkt Serwisowy CCS zobowiązał się do rozpatrzenia Pana reklamacji
w momencie otrzymania powyższych dokumentów."

telefon na ten moment już jest w CCS ( został tam wysłany przez Serwis A wraz z reklamacją, po za tym nie zamierzam wysyłać jakichkolwiek kopii umów do producenta telefonów, ani tym bardziej do jego serwisów )

23 marca 2010:
CCS przysyła telefon do Serwisu A, wraz z pismem od Samsunga:

,, UPOWAŻNIENIE do wymiany nienaprawialnego urządzenia
/ tutaj są dane telefonu /
Niniejszy dokument wypełniony i podpisany przez firmę Samsung (...) upoważnia do dokonania wymiany wadliwego i niemożliwego do naprawy urządzenia na ten sam model lub odpowiednik z nowej oferty lub do innego, uzgodnionego ze sprzedawcą sposoby rozliczenia reklamacji.

Upoważnienie Firmy Samsung (...) jest ważne przy spełnienie następujących zasad:
- Klient zobowiązany jest do dostarczenia do miejsca zakupu:
a) reklamowanego urządzenia (...)
b) oryginału niniejszego dokumentu
c) dowodu zakupu oraz karty gwarancyjnej
- Rozliczenie odbywa się poprzez łańcuch dystrybucji. Punkt sprzedaży, w którym dokonano zakupu, przesyła zwrócony produkt wraz z niniejszym dokumentem do odpowiedniego działu zwrotów operatora telefonii komórkowej.
- w przypadku wydania nowej sztuki (...) sprzedawca wypełnia nową kartę gwarancyjną
- kontakt do firmy Samsung: (...)
- Upoważnienie ważne jest od 1 do 3 miesięcy (...)

Podpis + pieczątka Service Return Coordinator + pieczątka Firmy Samsung
"

Do tej pory reklamacja prowadzona była na podstawie gwarancji.

26 marca 2010:

Przychodzę do Salonu Empik A ( tego, który jest wymieniony na paragonie, oraz tego w którym mieścił się punkt Play A, który bezpośrednio sprzedał mi telefon ): rozmowa z kierownikiem Salonu Empik A: ( skrót )
Ja: chciałbym wymienić telefon na podstawie UPOWAŻNIENIA (...)
Kier: my już punktu Play nie mamy
Ja: są państwo na paragonie, więc ponoszą państwo odpowiedzialność
Kier: mówiłem już, że punktu Play nie mamy
Ja: proszę przyjąć reklamację, jeśli Pan się nie zgadza z nią, proszę o pisemną odpowiedź z uzasadnieniem
Kier: nic nie przyjmiemy, proszę iść do Empiku B ( w którym jest punkt Play )

29 marca 2010:
idę do punktu Play B w Empiku B:

pracownik Play B przyjmuję ( UWAGA ! ) reklamację na podstawie art. 8 ustawy o szczególnych... na moją uwagę, że to jest reklamacja na podst. gwarancji wzrusza ramionami i mówi, że on ma w systemie tylko taką możliwość, ew. gdybym był firmą to rękojmia. Przyjmuje telefon, akcesoria, gwarancje, ww. Upoważnienie, paragon ( ! )

12 kwietnia 2010:
Mija 14 dni, telefon z Salonu Play B: reklamacja przyjęta pozytywnie. Mam czekać na nowy telefon

19 kwietnia 2010:
Po 7 dniach od tego telefonu z Play B, odbieram w Punkcie Play B nowy telefon ( nie ukrywam, że lepszy, ponieważ mojego modelu już nie ma, z nową gwarancją oraz dowodem wymiany sprzętu.

KONIEC HISTORII

Pytania:
1. Samsung nie ustosunkował się wprost do reklamacji, czy gdybym nie dostał Upoważnienia miałbym prawo do wymiany telefonu ?

2. Czy Samsung miał prawo żądać ( nie spełniłem tego) wysyłki kopii Umowy
z Operatorem ?

3. Czy to nie od Samsunga powinienem dostać nowy telefon zamiast chodzić po sklepach ?

4. Czy kierownik Salonu Empik A zachował się poprawnie, odsyłając mnie do innego Empiku, mimo że to ten Empik wystawił paragon ( widniał na nim ) ?

5. Czy załoga Play B zachowała się poprawnie przyjmując reklamacje z art. 8 ?

6. Czy Samsung miał w ogóle prawo żądać ode mnie paragonu w
Upoważnieniu ?

7. Czy to, że od początku reklamacji do wymiany telefonu minęły 2 miesiące, nie wskazuje na to, iż firma Samsung dokonuje niedozwolonych praktyk starając się maksymalnie utrudnić reklamację ?

Ostatnia edycja:
Witam
Odpowiedzi na niektóre pytania.
adn 1) Tak, na podstawie zapisu w karcie gwarancyjnej.
adn 2) NIE.
adn 3) Tutaj bym się nie czepieł. Sklep jest pośrednikiem w załatwieniu sprawy. Umowę zawieraliśmy ze sprzedawcą i u niego powinno dojść do załatwienia reklamacji.
adn 4) Moim zdaniem postąpił niewłaściwie ale nie jestem przekonany.
adn 5) NIE - jeżeli reklamacja była rozpatrywana z tytułu gwarancji powinna była zostać załatwiona w tym trybie.
adn 6) Nie do końca rozumiem
adn 7) Sposób w jaki została załatwiona Pana sprawa rzeczywiście jest niepoprawny z uwagi na czas. Termin rozpatrzenia reklamacji w trybie gwarancji powinien być określony w karcie gwarancyjnej.
Pozdrawiam

Reklamacja została załatwiona na Pana korzyść, ale niezgodnie z prawem. Reklamacja z gwarancji nie została doprowadzona do końca, a pracownik przyjął reklamację z ustawy - a jest zakaz (wyrok SN) formułowania roszczeń mieszanych. Po drugie - Pana błąd, na co zwracam uwage na przyszłość - znów beprawne dziłanie sprzedawcy - to konsument decyduje o wyborze podstawy prawnej dochodzenia roszczeń, a nie sprzedawca.

Dzięki za odpowiedzi.

Precyzuje:
ad. pyt 6) chodziło mi o to czy jeśli reklamacja załatwiana jest na podstawie Gwarancji, Gwarant ( lub któryś z jego pośredników ) może żądać dowodu zakupu, jeśli uwzględnić, iż w Gwarancji nie jest zapisane, że ten jest potrzebny przy roszczeniach z tytułu Gwarancji.

Cedwah - mógłbym prosić sygnaturę?

zawsze przy składaniu reklamacji musi być dowód zakupu-faktura bądź paragon

Blanka987 napisał:
zawsze przy składaniu reklamacji musi być dowód zakupu-faktura bądź paragon

Oprócz tego może byc wyciąg z rachunku bankowego, a może też być oświadczenie osoby, która jest świadkiem zakupu.

Witam serdecznie,
otóż chciałem dopisać się do tego tematu, ponieważ posiadam niemalże podobny problem, otóż: mój telefon idzie do naprawy już piąty raz w przeciągu dwóch miesięcy (ze względu na święta go nie oddawałem, bo jednak w domu się przydał), serwis wymienia części i twierdzi, że naprawia, a mimo to telefon wraca z taką samą usterką. Telefon odbieram idę do domu, po czym na drugi dzień znów jestem w punkcie serwisowym.
Mój problem polega dokładnie na tym, że telefon został wzięty na firmę, 7 stycznia 2013 roku. Z tego co już zdążyłem się zorientować "podobno" nikt tego telefonu mi nie wymieni na nowy, ponieważ nie obejmuje go "umowa rękojmi".
Dlatego też, bardzo proszę o poradę co mogę w tym kierunku uczynić, żeby firma Samsung, albo naprawiła mi ten telefon, albo zaproponowała nowy model. Za wszelką pomoc, serdeczne dzięki!

Powrót