Kazus - sprawdzenie

• Autor wątku Autor wątku Sprzedawca_Ziela
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sprzedawca_Ziela

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam.
Niektórzy podawali tutaj propozycje o rozwiązanie za nich kazusów. Ja jednak proszę tylko o sprawdzenie mojego rozwiązania, ponieważ potrzebna mi jest ocena jak najwyższa z tej pracy a wydaje mi się że napisałem zbyt niewiele na dany temat. A oto treść:

Kazus II
Jacenty W. skazany został prawomocnym wyrokiem sądu na karę pozbawienia wolności za szpiegostwo na rzecz obcego państwa. W toku odsiadywania kary w Zakładzie Karnym w Krakowie. Zapragnął oddać głos w wyborach parlamentarnych. Napisał w tej sprawie prośbę o zgodę do Dyrektora Z.K., która odpisał, że w zakładach karnych w zasadzie nie organizuje się obwodów głosowania, a poza tym skazani na karę większą niż 2 lata pozbawienia wolności nie mają praw wyborczych. Ostatecznie komisja wyborcza przed którą stanął Jacenty po sprawdzeniu w skazującym go wyroku sądu karnego, że nie został skazany na karę pozbawienia wolności w wymiarze krótszym niż2 lata odmówiła mu wydania karty do głosowania.

Moja odpowiedź:
Pomimo ukończenia 18 roku życia w dniu wyborów, zgodnie z kodeksem wyborczym prawo wyborcze nie przysługuje osobom, które zostały pozbawione praw publicznych prawomocnym orzeczeniem sądu, Trybunału Konstytucyjnego, oraz osoby ubezwłasnowolnione przez orzeczenie sądu.
Jak wynika z przepisów kodeksu karnego sąd może orzec środek karny w postaci pozbawienia praw publicznych w razie skazania na karę pozbawienia wolności na czas nie krótszy od 3 lat za przestępstwo popełnione w wyniku motywacji zasługującej na szczególne potępienie. Jednakże okres pozbawienia praw publicznych przez sąd, nie biegnie w czasie odbywania przez osadzonego kary pozbawienia wolności, nawet jeśli jest wydana za inne, wcześniejsze przestępstwo.
Dyrektor oddziału zakładu karnego ma obowiązek zorganizowanie komisji wyborczej na terenie placówki. Oraz zgodnie z art.182&3 w skład obwodowych komisji wyborczych w obwodach głosowania w zakładach karnych powołuje się od 4 do 6 osób spośród kandydatów zgłoszonych przez pełnomocników wyborczych lub upoważnione przez nich osoby. Jeżeli osoba w dniu wyborów będzie przebywać w zakładzie karnym, zostanie wpisane do spisu wyborców i będzie mogła tam głosować. Powiadomi ją o tym dyrektor jednostki.
W związku z powyższym, jeżeli osadzony Jacenty W. oskarżony prawomocnym wyrokiem, nie został pozbawiony przez sąd praw obywatelskich na okres odbywania kary, to w związku z tym komisja wyborcza nie miała prawa odmówić osadzonemu prawa do oddania głosu, a dyrektor zakładu karnego po otrzymaniu prośby o organizację obwodu głosowania, miał za zadanie taką prośbę uwzględnić.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam.

Ten kazus nie ma pytań?

Oceń postępowanie dyrektora i komisji - a jakież może być pytanie?

Moim zdaniem ok - dobra robota.

Może być każde. Myślałem, że kazusy powinny mieć pytania i mają.

Np. W kazusie nie ma mowa o orzeczonych środkach karnych. A jest wywód.
Jest szereg "opcjonalnych" przestępstw "wyborczych" - a nie ma analizy zdarzenia pod tym kątem.

Oczywiście nie powinno być bo nie ma pytania.

Nie ma pytań do kazusu.

Poza tym, moim zdaniem też dobra robota.

To jest pierwszy kazus jaki robię bez podanych pytań, no ale jak wyżej napisano można się domyślić o co chodzi:) Co do treści to dzięki wielkie za pozytywne opinie, potrzebuje z tego kazusa dostać minimum 4 dlatego się tak dopytuję.
To znaczy że nic nie dodawać więcej?

A czy fakt, iż oskarżony dostał karę pozbawienia wolności za szpiegostwo na rzecz obcego państwa nie odgrywa tutaj ważnej roli?

Powrót