Kazus VAT- 7 ogromna prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku michałłł
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michałłł

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich serdecznie. Jestem studentem administracji i potrzebuję pomocy z kazusem którego rozwiązanie przyczyni się w znacznym stopniu do zaliczenia prawa podatkowego.

"Jan X zakończył w dniu 30.01.2008r. działalność gospodarczą polegającą na sprzedaży artykułów spożywczych, o czym powiadomił urząd skarbowy. Za miesiąs styczeń, ponieważ miał jeszcze taki obowiązek, złożył 25.02.2008r. deklarację VAT- 7, w której wykazał podatek od zwrotu na rachunek bankowy. Czy ma prawo otrzymać ten zwrot?

Napisz w imieniu Ministra Finansów negatywną odpowiedź na wniosek wraz z interpretacją."

Z góry dziękuję wszystkim którzy wykażą choć odrobinę zainteresowania moim wątkiem.

Pozdrawiam,
Michałłł.

odpowiedź wprost znajdziesz w ustawie o podatku od towarów i usług wystarczy przeczytać

Mniej więcej znalazłem rozwiązanie tej sprawy...

Chodzi o to że po złożeniu VAT-Z do Urzędu Skarbowego Jan X nie ma prawa żądać zwrotu podatku za styczeń bo VAT- 7 złożył kilka tygodniu później więc praktycznie nie prowadzi swojej działalności i nie przysługuje mu prawo do zwrotu podatku za coś czego już nie ma. Czy mam rację?

Czy chodzi tylko o art. 14 i 15( jako określenie Jana X) czy jeszcze jakieś inne?

Z góry dziękuję.

podstawowe pytanie - czy Jan X złozył druk VAT-Z ?

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi (sygn. akt I SA/Łd 401/06)

Wielkie dzięki wszystkim za zaangażowanie w sprawę.
Pozdrawiam.

Powrót