Kazus w 24 h POMOCY!!

• Autor wątku Autor wątku owen1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

owen1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich bardzo serdecznie jest to mój pierwszy temat więc proszę o wyrozumiałość. Mam do rozwiązania w 24h kazus. Chciałbym abyście mi pomogli a raczej sprawdzili czy dobrze go rozwiązuje.

Pani Anna K. pozostawiła w zamkniętym mieszkaniu 3letnie dziecko i wyszła, żeby kupić sobie sukienkę na zbliżające się wesele siostry. Planowała wrócić za godzinę.
Spotkała koleżankę i zagadała się z nią. Po trzech godzinach zadzwoniła do teściowej , żeby poszła do dziecka ale nie dodzwoniła się, więc wysłała sms. Teściowa wiadomości nie przeczytała,
Anna K. wróciła do domu po 8 godzinach. Dziecko w międzyczasie wypiło całą butelkę lekarstwa, które stało na stole. Dziecko uległo ciężkiemu zatruciu. Matka wezwała karetkę. Dziecko spędziło w szpitalu 3 tygodnie i doznało trwałej głuchoty.

Proszę określić kwalifikację prawną.
< art. 210 kk + art. 156 kk.>

Będzie to śledztwo czy dochodzenie?
< będzie to dochodzenie ponieważ nie zachodzi potrzeba wszczęcia śledztwa>

Do jakiego sadu trafi akt oskarżenia.
< Sąd rejonowy>

Jaki będzie skład sądu?
< jednoosobowy>

W sądzie powstała wątpliwość co do poczytalności. Jak ustalić czy jest poczytalna?
< na podstawie opinii biegłych >

Anna K nie ma obrońcy, czy trzeba coś w tej sprawie zrobić?
< Anna K nie musi posiadać obrońcy ponieważ w tym przypadku nie jest ono obligatoryjne, lecz może złożyć wniosek na podstawie art. 78 kpk o wyznaczenie obrońcy z urzędu wykazując w sposób należyty że nie jest w stanie ponieść kosztów obrony>

Obrońcy stwierdzili, że Anna K jest poczytalna w stopniu ograniczonym. Jaki to ma wpływ na wymiar kary?
< art. 31 § 2 kk wyznacza próg ograniczenia poczytalności, który daje podstawy sądowi do nadzwyczajnego złagodzenia kary. §3 który stanowi że przepisów określonych w §1 i §2 nie stosuje się w wypadku gdy sprawca wprawił się w stan nietrzeźwości lub odurzenia powodujący wyłączenie lub ograniczenie poczytalności, które przewidywał albo mógł przewidzieć. Więc wiele zależy od tego czym dane ograniczenie było spowodowane >

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi ponieważ czas mnie goni:) Pozdrawiam serdecznie

owen1990 napisał:
art. 210 kk + art. 156 kk

Który paragraf art. 156 kk? Ponadto - rozważ jeszcze odpowiedzialność z art. 160 par. 2 lub 3 kk.

owen1990 napisał:
będzie to dochodzenie ponieważ nie zachodzi potrzeba wszczęcia śledztwa

Przemyśl to raz jeszcze, tym razem uwzględniając przyjętą przez siebie kwalifikację prawną.

No właśnie się zastanawiałem który przepis zastosować czy 210§1 + art. 156§2
czy też art. 160§2 w zw. z art 160§3. Bo dalej w kazusie mam wymiar kary wymierzony oskarżonej który wynosi 2 lata pozbawienia wolności więc wydawałoby się że pasowałby art. 210§1 + 156§2. Jeśli się mylę to prosiłbym o wyprowadzenie mnie z błędu

Fakt będzie śledztwo ponieważ wynika to z art.325b §2.

Powrót