Kazus - współwłasność i roszczenie

• Autor wątku Autor wątku Mike2608
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mike2608

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam do rozwiązania taki kazus:
X i Y byli współwłaścicielami (każdy po 50%) lokalu mieszkalnego, w którym X założył mały warsztat szlifierski (z zawodu był jubilerem i postanowił część pracy wykonywać w domu). Swoją pracę wykonywał w godzinach popołudniowych, posługując się szlifierką powodującą zakłócenia, które uniemożliwiły Y odbiór programu RTV. Fakt ten potwierdziła opinia biegłego.
Wskaż sposób, w jaki sprawa ta powinna zostać załatwiona. Czy Y ma roszczenie względem X? Odpowiedź uzasadnij.

Chciałbym się zapytać czy moja odpowiedź ma sens, czy myślę w zupełnie złym kierunku:
Zgodnie z art. 222 par. 2 Kodeksu cywilnego o ochronie własności, właściciel (w tym przypadku współwłaściciel) może zażądać od osoby naruszającej jego prawo, od przywrócenia stanu sprzed naruszenia i zaniechania podobnych naruszeń w przyszłości. X narusza prawo do rozporządzania częścią własności przez Y (poprzez uniemożliwienie mu odbioru sygnału RTV), więc Y ma roszczenie względem X. Nie można mu jednak zabronić utworzenia warsztatu (sprzeciwiałoby się to prawu do rozporządzania swojej części własności), powinien zatem zmienić szlifierkę na taką która nie powoduje zakłóceń.

Jeszcze czy kwestia godzin popołudniowych ma znaczenie? Być może X powinien ograniczyć swoją pracę do godzin kiedy i Y jest poza domem (np w pracy) i brak sygnału RTV nie będzie mu przeszkadzał?

Pozdrawiam

Powrót