Kazus wynajem

• Autor wątku Autor wątku jeziorp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jeziorp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
W dniu 8.10.1999 Pani W zawarla umowe najmu lokalu uzytkowego z Pania X na 3 lata. Wydanie lokalu mialo nastapic 1.11.1999. Pod koniec pazdziernika do Pani W zglosil sie Pan T, ktory zaoferowal ze zaplaci dwa razy wiekszy czynsz. W dniu 30.11.1999 Pani W zawarla z nim umowe i w tym samym dniu wydala lokal najemcy.
Ocen stan prawny.

Nie umiem go rozwiazac, wydaje mi sie ze skoro umowa zostala spisana to jest wazna. Nie musi byc notarialnie potwierdzona, wiec to na pewno nie jest haczyk. Prosze o pomoc

To jest pełna treść? Nie ma nic o warunkach wypowiedzenia? Ja bym stawiała, że chodzi o bezskuteczność względną.. Jeżeli nie ma zapisu o terminie wypowiedzenia, oczywiście ;)

Ostatnia edycja:
To jest pelna tresc. Wlasnie problem jest z tym co zakladac a co nie. Rownie dobrze moge napisac ze sie zle podpisal czy cos :razz:

Źle podpisał?

Ja bym powiedziała, że jeżeli nie było możliwości wypowiedzenia tej umowy wcześniej (w tym wypadku bardzo wcześnie..), to osoba, która podpisała jako pierwsza umowę może się powołać na bezskuteczność umowy między wynajmującym a drugim najemcą.

A co przerabiacie teraz?

Ogolnie to nic, bo nie mielismy za duzo cwiczen. Pani podala nam kazusy i tyle. A okres wypowiedzenia musi byc obligatoryjnie?

Powrót