Kazus z 10-latkiem w spółce

• Autor wątku Autor wątku StefanPe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

StefanPe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
otrzymałem zadanie aby rozpracować kazus o treści:
Spółka jawna "M. Sala - sp. j." została zawiązana w dniu 1.09.2004 r przez 4 wspólników. Jeden ze wspólników Dominik K. mający 10 lat był reprezentowany przy czynnościach dotyczących zawarcia umowy spółki przez swojego ojca, natomiast drugi Mirosław S. oświadczył, że wnosi wkład w postaci nieruchomości stanowiący przedmiot majątkowej wspólności małżeńskiej nie dołączając zgody małżonki. Sąd rejestrowy oddalił wniosek o wpisanie spółki jawnej do rejestru, prezentując stanowisko, że wspólnik jawny musi mieć pełną zdolność do czynności prawnych, a wspólnik Mirosław S. powinien dołączyć zgodę żony.

Czy stanowisko sądu jest trafne?
Proszę wskazać, kto może być wspólnikiem spółki osobowej.

Nie mogę znaleźć za bardzo informacji przydatnych w rozwiązaniu tego kazusu. Za jakiekolwiek wskazówki, podstawy prawne itd będę bardzo wdzięczny
Pozdrawiam

Na podstawie art. 37 § 1 K.r.o doszedłem do tego, iż potrzebna jest zgoda małżonka w sytuacji podanej w wyżej wymienionym kazusie. Natomiast nie mogę znaleźć nigdzie informacji, warunków jakie musi spełniać podmiot aby być wspólnikiem w spółce jawnej. Podejrzewam, że nie jest to konkretnie określone w żadnym kodeksie, ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie takich informacji. Czy ktoś mógłby mi wskazać, gdzie takową informację mogę znaleźć albo jak ustalić ten szereg podmiotów? Pozdrawiam

Ponadto znalazłem taki oto komentarz A.Kidyby:
Wspólnikami w spółce jawnej mogą być osoby fizyczne, osoby prawne i jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej, ale wyposażone w zdolność prawną (por. J. Szczotka, Spółka..., op. cit., s. 38-39).
Osoby fizyczne, które mają być wspólnikami, powinny mieć pełną zdolność do czynności prawnej. Uważam ponadto, że dopuszczalny jest udział w spółce osób o ograniczonej zdolności do czynności prawnych. Pamiętać jednak należy, że podejmowanie czynności przez takie osoby wymaga zgody albo współdziałania przedstawiciela ustawowego, a czasem również zgody sądu opiekuńczego (J. Szwaja (w:) Kodeks, 2001, t. I, s. 741). Wspólnikami mogą być małżonkowie albo jako wspólnik łączny, wnosząc wspólny wkład, będąc wspólnikiem obok innych osób, czy też wnosząc wkłady ze swoich majątków osobistych (szerzej na temat sytuacji prawnej wspólnika spółki osobowej pozostającego w ustroju wspólności ustawowej małżeńskiej oraz pozycji jego małżonka z punktu widzenia stosunku spółki zob. P. Bryłowski, Przepisy..., op. cit., s. 307 i n.).

Tylko nie wiem na jakiej podstawie prawnej wysnuwa taki wniosek. Za jakąkolwiek wskazówkę będę bardzo wdzięczny
Pozdrawiam

Powrót