kazus z kpc

• Autor wątku Autor wątku kajewer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajewer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Powód zażądał zasądzenia od pozwanego kwoty 300.000 zł tytułem zadośćuczynienia za krzywdę doznaną wskutek wypadku samochodowego spowodowanego przez pozwanego. Na rozprawie powód zaproponował zawarcie ugody ale pełnomocnik pozwanego oświadczył, że nie został umocowany do zawarcia ugody. Powód twierdzi, że skoro jest umocowany do reprezentowania w sprawie to również do zawarcia ugody.
Czy stanowisko pełnomocnika pozwanego jest słuszne, jakie czynności podejmie sąd?

Proszę o pomoc

Zwróć uwagę, co obejmuje pełnomocnictwo, jaki jest jego zakres i czy umocowanie ugody nie zostało wyłączone w pełnomocnictwie.

Noemi12321 napisał:
Odpowiedź jest wprost w art. 91 KPC?
To już wiem, ale co powinien zrobić sąd? Kazus wydaje się prosty, ale szukam drugiego dna.

Nie ma drugiego dna. Przepis jest precyzyjny.

Jeśli chodzi o czynności sadu, to możesz się odnieść np. do kwestii, ze pełnomocnik nie może zawrzeć ugody, ponieważ jego umocowanie z tego co rozumiem w kazusie zostało wyłączone. Stad, sad może zasądzić podana kwotę kosztem zadośćuczynienia. Ale przyznam, ze jest to dosyć niedopowiedziany w tej kwestii kazus jak dla mnie, chyba, ze nie przytoczyłeś wszystkiego tylko ogólny zarys. W każdym razie ja bym tak zrobiła według tego co napisałeś w stanie z kazusu.

Jest to cała treść kazusu, też jest dla mnie niejasny. Ja z kolei rozumiem, że z treści kazusu nie wynika wprost aby pełnomocnik pozwanego wyłączył zawarcie ugody przed sądem.

Jednak wynika, nie ma sensu szukać w tym drugiego dna: ,,pełnomocnik pozwanego oświadczył, że nie został umocowany do zawarcia ugody''.

Powrót