Kazus z Postępowania Egzekucyjnego.

• Autor wątku Autor wątku mickass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mickass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mój pierwszy post na forum i zwracam się z prośbą. otrzymałem właśnie kazus z związany z postępowaniem cywilnym, ale mam wiele wątpliwości i problemów z nim.
A więc, muszę skonstruować pismo, w imieniu klienta, który ma egzekucję z tytułu zaległego czynszu. Mowa jest o:
1) I sprawa - wygrała - stwierdziła że wyegzekwowali całą kasę tzn te 4 950 zł - sąd oddalił powództwo wspólnoty- cyt. "To sąd wyznaczył rozprawę i ja mówiłam na niej, że komornik wszystko ode mnie wyegzekwował, i że proszę, bym kosztów nie musiała płacić". ( posiada wyrok oddalający powództwo)
2) II sprawa - też niby wygrała. - Sąd uchylił swój nakaz sądowy ( wydaje mi się że było to postępowanie nakazowe lub upominawcze) i utrzymał to w drugiej instancji( tak ja to rozumiem - cyt "No a w tej drugiej sprawie, to sąd uchylił ten swój nakaz sądowy, ale Wspólnota odwołała się od tego, ale przegrała").
3) i jedna kwestia - dostała tam niby jakieś dokumenty i przegapiła terminy - czy oznacza ze miała jeszce jedną sprawę? ( cyt. "Ale tam sąd doręczył mi jakieś dokumenty, ale ja przegapiłam jakiś termin i teraz wspólnota wzywa mnie do zapłaty z tej sprawy") - bo wychodzi na to że zrobili jej 3 postępowanie - nakazowe lub upominawcze i spóźniła się z wniesie zarzutów/sprzeciwu
4)otrzymała ona później zawiadomienie o wszczęciu egzekucji na sumę 6850 zł ( mimo że wcześniej jest mowa o umorzeniu egzekucji, po ściągnięciu od niej kwoty 4380 zł.
5) Co ważne nie kwestionuję ona że zalegała za czynsz.

A więc
1)moim zdaniem będzie to powództwo przeciw egzekucyjne z 840 par 1 punkt 2 - czy mój tok rozumowania jest słuszny?
2) Wartość przedmiotu sporu - tu mam problem - czy aby na pewno będzie 6850( kwota w zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji) czy raczej suma jaka została do ściągnięcia - 2530zł?
3) i jakie argumenty mógłbym podnieść?

Powrót