Kazus z prawa administracyjnego

• Autor wątku Autor wątku PolaG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PolaG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Mam za zadanie rozwiazac nastepujacy kazus z prawa administarcyjnego:
2. W wyniku oszczędności budżetowych posłowie przegłosowali reformę terytorialno – samorządową Polski w wyniku której zlikwidowano gminy, połączono powiaty w wyniku czego ich liczna zmalała do 100 a województwa w niezmienionej liczbie przemianowano na regiony.
a) Jakie źródła prawa regulują powyższą kwestię?
Moim zdaniem sa to:
• Ustawa z dnia 8 marca 1990 o samorządzie terytorialnym,
• Ustawa z dnia 5 czerwca 1998 o samorządzie powiatowym,
• Ustawa z dnia 5 czerwca 1998 o samorządzie wojewódzkim
b) Czy powyższa reforma jest dopuszczana prawnie? Proszę osobno przeanalizować problem dla każdego ze szczebli samorządu terytorialnego.
Tu mam problem, bo szczerze mowiac nie mam pojecia. Podejrzewam ze jest to naruszenie Konstytucji a konkretnie art. 164 ktory mowi, ze gmina jest podstawowa jednostka admin. ale czy to tyle?
c) Jakie główne ustawy musiałyby być zmienione w wyniku powyższej reformy?
Analogicznie - Konstytucja RP
d) Proszę zaproponować własną wersję reformy terytorilano – samorządowej Polski zgodnej z aktualnym prawem.
I tutaj zupelna pustka..
Z gory dziekuje za pomoc :)

mam narazie tyle ale nie jestem pewna czy dobrze. Tez licze na pomoc:)
2. W wyniku oszczędności budżetowych posłowie przegłosowali reformę terytorialno – samorządową Polski w wyniku której zlikwidowano gminy, połączono powiaty w wyniku czego ich liczna zmalała do 100 a województwa w niezmienionej liczbie przemianowano na regiony.
a) Jakie źródła prawa regulują powyższą kwestię?
-Ustawa o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa z dnia 24 lipca 1998 roku.
- Konstytucja RP
- Ustawa o samorządzie gminnym z dnia 8 marca 1990 roku
- Ustawa o samorządzie powiatowym z dnia 5 czerwca 1998 roku
- Ustawa o samorządzie województwa z dnia 5 czerwca 1998 roku
- Ustawa z dnia 23 stycznia 2009 r. o województwie i administracji rządowej w województwie.
b) Czy powyższa reforma jest dopuszczana prawnie? Proszę osobno przeanalizować problem dla każdego ze szczebli samorządu terytorialnego.

c) Jakie główne ustawy musiałyby być zmienione w wyniku powyższej reformy?

Należałoby zmienić:
-Ustawę o wprowadzeniu zasadniczego trójstopniowego podziału terytorialnego państwa z dnia 24 lipca 1998 roku.
- Konstytucje RP
- Ustawę o samorządzie gminnym z dnia 8 marca 1990 roku
- Ustawę o samorządzie powiatowym z dnia 5 czerwca 1998 roku
- Ustawę o samorządzie województwa z dnia 5 czerwca 1998 roku

d) Proszę zaproponować własną wersję reformy terytorilano – samorządowej Polski zgodnej z aktualnym prawem.
aleksola jest on-line Raportuj zły post Edytuj / usuń wiadomość

Powrót