Kazus z prawa cywilnego

• Autor wątku Autor wątku Lensjk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lensjk

Witam. Trafił mi się taki oto kazus:
"Piotr M. w pozwie skierowanym do Ryszarda T. domaga się zasądzenia kwoty 5500zł za korzystanie przez pozwanego ze stanowiącej własność powoda nieruchomości. Ryszard T. wnosi o oddalenie i wykazuje, że nieruchomość wynajął od Filipa K., który zawierając umowę najmu zapewniał go o swym prawie własności nieruchomości oraz że za cały okres najmu uiścił Filipowi K. czynsz w wysokości 5500zł."

Byłabym wdzięczna za pomoc, ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z prawem i nie wiem jeszcze, jak się za to zabrać. Myślałam, żeby kombinować coś z bezskutecznością umowy no ale nie do końca tu pasuje, może bezpodstawne wzbogacenie? Nie wiem.

Piotrowi M. przysługuje wynagrodzenie jedynie za okres od kiedy Ryszard T. dowiedział się o wytoczeniu powództwa, chyba że wykaże złą wiarę po stronie Ryszarda T. (art. 224 w zw. z 230 kc).
Bezpodstawnie wzbogacony jest Filip K. względem Ryszarda T., ale nie ma to znaczenia dla rozstrzygnięcia sprawy (Ryszard T. powinien przypozwać Filipa K., ale to już zupełnie inny temat).

Powrót