kazus z prawa konstytucyjnego

• Autor wątku Autor wątku hannastudentka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hannastudentka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,, proszę o pomoc ;)

W grudniu 2013 r. w Polsce wybuchła epidemia szczególnie niebezpiecznej odmiany grypy.
Z powodu tej choroby 13 grudnia 2013 r. życie stracił Prezydent RP, a dwa dni później Marszałek
Sejmu. W obliczu kryzysu państwowego, jaki z tego powodu powstał, Marszałek Senatu 16 grudnia
2013 r. wniósł inicjatywę ustawodawczą w przedmiocie zmiany Konstytucji RP, która
przewidywała – poprzez modyfikację art. 3 – wprowadzenie w Polsce ustroju federacyjnego.
W Sejmie głosowanie w sprawie przyjęcia projektu odbyło się dopiero 28 lutego 2014 r. Na
sali obrad – z powodu trwającej ciągle epidemii – zjawiło się jedynie 230 posłów. 153 z nich
poparło zmianę, 76 zagłosowało przeciw niej, a 1 poseł wstrzymał się od głosu. Nazajutrz – z
powodu nagłego wzrostu zachorowalności w gminie Polkowicie – Rada Ministrów wprowadziła na
okres 30 dni na obszarze powiatu polkowickiego stan klęski żywiołowej.
Wspomniany stan nadzwyczajny nie przeraził jednak senatorów, którzy już kolejnego dnia
stawili się w Warszawie i niezwłocznie przystąpili do rozpatrzenia ustawy. Głosowanie w tej
sprawie odbyło się 3 marca. 26 senatorów opowiedziało się za nowelizacją, 25 przeciw, a 1 senator
wstrzymał się od głosu.
Wiosną epidemia grypy nagle ustąpiła. Na posiedzeniu Sejmu w dniu 26 kwietnia stawili się
posłowie, którzy z powodu choroby nie uczestniczyli w głosowaniu nad nowelizacją. Chcąc
zablokować zmianę, postanowili oni wystąpić do nowego Marszałka Sejmu, by ten zarządził
referendum w sprawie zmiany konstytucji. Wniosek w tej sprawie podpisało 102 posłów. Marszałek
Sejmu nie uczynił jednak zadość żądaniu parlamentarzystów.
Polecenie:
1. Oceń przedstawiony stan faktyczny.
2. Czy referendum powinno się odbyć?
3. Czy doszło do zmiany Konstytucji RP?

Coraz lepiej, jak nie ściąga.pl, to odrób zadanie na forum...:wow:

A nasza współpraca ma polegać na tym, że Pani napisze zadanie, a my rozwiązanie?

wszyscy razem, wszyscy razem!! :razz::razz:

a kto się pod tym podpisze??:cool:

dobra, przegięłam ;) przepraszam jeśli uraziłam młodych, zdolnych :)

A czemu nie wierzy Pani w swoje możliwości? :)

Proszę wziąć do ręki rozdział XII Konstytucji RP (bardzo krótki) i porównać to, co tam napisane, z tym co w kazusie. Czytamy kazus od początku i szukamy problemów prawnych. Ja np. widzę pierwszy - czy Marszałek Senatu może wnieść inicjatywę w sprawie zmiany konstytucji? Jeśli tak - to napisać to i wskazać, kto jeszcze może. Jeśli nie - też to napisać i wskazać, kto w takim razie może. I tak aż do ostatniego problemu :)

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem, a Pani będzie mniej zdesperowana :)

Dziś będę to robić ;) zobaczymy jakie będą postępy ;)

___ _________ ______
Vivat mękiej części forum :) :D

Hej :)

Mam ten sam kazus- już go po swojemu rozwiązałam tylko bardzo nurtuje mnie jedna rzecz. Wg rozdziału XII inicjatywę ustawodawczą w przedmiocie zmiany Konstytucji RP może wnieść Prezydent, Senat lub 1/5 ustawowej liczby posłów- w tym kazusie jest informacja, że Prezydent i Marszałek Sejmu nie żyją a więc obowiązki Prezydenta RP przejmuje Marszałek Senatu i czy w związku z tym może on wnieść tą inicjatywę ustawodawczą? W swoim kazusie wskazałam, że może, ale proszę o podpowiedź czy dobrze myślę czy jednak się mylę :)

Pozdrawiam

Powrót