Kazus z prawa pracy- POMOCY

• Autor wątku Autor wątku aleksandrad.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aleksandrad.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Proszę o pomoc w odpowiedzeniu na pytania pod kazusem :

KAZUS

Kowalski zatrudniony u „X” od 1 lipca 2008 r. do 1 lipca 2009 r. Zakład pracy przeszedł na podstawie art. 23 § 1 na „Y”. Kowalski z 7 dniowym wyprzedzeniem rozwiązał umowę
o pracę. Podjął zatrudnienie u „Z” od 2 lipca 2009 r. gdzie pracował do 2 lipca 2012 r. W tym czasie zakład pracy Pana X znów na podstawie art. 23 § 1 przeszedł na „A”, Pracodawca doskonale znał Kowalskiego i uważał go za dobrego specjalistę. 2 lipca 2012 Kowalski przestaje pracować. 3 lipca 2012 r. wyjeżdża na 6 miesięcy do Wielkiej Brytanii. Po czym wraca i 1 lutego 2013 r. zawiera umowę na okres próbny 3 miesięcy z „A” . Po upływie okresu próbnego pracował łącznie do 31 stycznie 2014 r. po czym 1 lutego 2014 przesłał listem poleconym wypowiedzenie o umowę o prace, które pracodawca otrzymał 3 lutego 2014 r. Poinformował w tym piśmie pracodawcę, iż skutek wypowiedzenia od umowy o pracę nastąpi dnia 28 lutego 2014r. Pracodawca natomiast poinformował Kowalskiego iż Jego stosunek pracy rozwiąże się 31 maja 2014 r. (Kowalski go wyśmiał- hahaha)
w konsekwencji pracodawca zwolnił go z obowiązku świadczenia pracy, z tym że zaznaczył, że jak będzie go potrzebował weźmie go do pracy. Takie wezwanie miało miejsce 15 marca 2014 r. kiedy to pracodawca potrzebował go na 5 dni do wykonania zadania.
Kowalski już wtedy pracował u Pana B więc nie odpowiedział na wezwanie. Pracodawca wezwał Kowalskiego na rozmowę 20 marca 2014r. Kowalski odmówił przyjęcia wezwania
i taka informację zamieścił na zwrotnym potwierdzeniu odbioru. Pracodawca po 3 tygodniach od dnia 20 marca nałożył na Kowalskiego karę pieniężną w wysokości 500zł licząc po 100zł za każdy dzień nieobecności, przy założeniu że Kowalski zarabiał u niego 2000zł. Mimo nałożonej kary pieniężnej dnia 20 kwietnia 2014 r. pracodawca zdecydował że rozwiązuje umowę o pracę w trybie dyscyplinarnym powołując się na art. 52 KP uznając, iż ten dopuścił się ciężkiego nałożenie obowiązków pracowniczych, ponieważ nie zgłosił się na wezwanie pracodawcy w dniu 15 marca 2014r. (Kowalski go wyśmiał)
Takie świadectwo pracy wydał Kowalskiemu. Kowalski od rozwiązania umowy w trybie art. 52 odwołał się do sądu pracy. Kowalski poprosił o 2 odszkodowania.
1.związku z …- brak notatki
2. za naruszenie art. 52 KP

Pytania:
1. Jaki staż pracy ma Kowalski, potrzebny do rozwiązania umowy o pracę ?
2. Jaki ma staż pracy do urlopu?
3. Kto miał rację ? Kowalski ( z 1 mies. wypowiedzeniem) czy Pracodawca ( z 3 mies. wypowiedzeniem) ?
4. Jaka będzie data początkowa i data końcowa rozwiązania umowy o pracę Kowalskiego? – wskazać odpowiedni przepis KP i KC
5. Czy pracodawca miał prawo zwolnić Kowalskiego z obowiązku świadczenia pracy i czy miał prawo go powołać na 5 dni ?
6. Czy pracodawca nie popełnił błędu stosując karę i stosując zwolnienie? Czy dobrze naliczył karę pieniężna ?
7. Jak zadecyduje sąd pracy w sprawie rozwiązania umowy z Kowalskim w trybie art. 52 KP
8. Jaka będzie data początkowa rozpoczęcia się biegu wypowiedzenia
a) data stempla pocztowego
b) data zapoznania się pracodawcy z treścią

Z wskazaną podstawą prawną.
Z góry bardzo dziękuję.

jak się domyślam termin do środy?

nie:) na czwartek

bardzo byłoby miło gdyby ktoś miał ochotę na jednak na środę :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ups, dziekuje za pokazanie tej zasady, jestem "świeżakiem" na forum i nie wiedziałam o tym

a koleżanka twierdziła, że na środę :) lenistwo do kwadratu.
Zdajesz sobie sprawę, ze wykładowcy też tu zaglądają?

mam tego świadomość, ale ten kazus jest dla mnie wyjątkowo trudny, możę chociaż tylko jakieś wskazówki już za to będę wdzięczna

Zaproponuj swoje rozwiązania, jak Ci się wydaje?

aleksandrad. napisał:
mam tego świadomość, ale ten kazus jest dla mnie wyjątkowo trudny, możę chociaż tylko jakieś wskazówki już za to będę wdzięczna

Wszystko jest w kodeksie pracy.
Czego nie ma, jest w kodeksie cywilnym - łącznikiem jest art. 300 k.p.

Powrót