Kazus z procedury...

• Autor wątku Autor wątku drstanek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drstanek

Użytkownik
Odpowiedzi
130
Sąd wydaje postanowienie kończące postępowanie nieprocesowe.

Strona składa apelację przed otrzymaniem uzasadnienia orzeczenia wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu.

Sąd odrzuca wniosek o przywrócenie terminu....

Zgodnie z przepisami apelacja złożona po terminie lub nieopłacona podlega odrzuceniu....

Czy w takiej sytuacji strona będzie mogła złożyć drugą apelację w terminie 14 dni od dnia otrzymania postanowienia kończącego postępowanie wraz z uzasadnieniem???

podaj swoją koncepcję rozwiązania..
--
dementii

Moim zdaniem, nie przysługuje mu druga apelacja....
1. można skutecznie apelować bez uzasadnienia,
2. uzasadnienie wpłynęło tyle, że po terminie i z tego powodu podlega odrzuceniu,

Uzasadnienia wyroku Sąd nie powinien już doręczać tej stronie, gdyż nie ma ona możliwości apelować..

Tak mi się wydaje, z logicznego punktu widzenia ;)

w 2 punkcie: apelacja wpłynęła tyle, że po terminie i z tego powodu podlega odrzuceniu ...

e tam, jeśli strona złożyła apelacje w terminie 21 dni od daty ogłoszenia wyroku( przy założeniu, że w ciągu 7 dni nie wystąpiła o uzasadnienie ), to apelacja jest skuteczna.. zob. art. 328 kpc.
--
dementii

to wiem, ale strona złożyła o uzasadnienie orzeczenia, a apelacja wpłynęła po terminie 21 dni, ale przed otrzymaniem uzasadnienia, w raz z wnioskiem o przywrócenie.

Sąd wydał postanowienie o nie przywracaniu terminu do apelacji...

drstanek napisał:
to wiem, ale strona złożyła o uzasadnienie orzeczenia, a apelacja wpłynęła po terminie 21 dni, ale przed otrzymaniem uzasadnienia, w raz z wnioskiem o przywrócenie.

Sąd wydał postanowienie o nie przywracaniu terminu do apelacji...

no to się zdecyduj bo w pierwszym poście piszesz, że :
Strona składa apelację przed otrzymaniem uzasadnienia orzeczenia wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu.

powtarzam, że jak wpłynęła apelacja w terminie 21 dni - to jest skuteczna. Sam zaś wniosek o przywrócenie terminu do złożenia uzasadnienia, złożony razem z apelacją , Sąd może odrzucić jeśli został złożony po terminie.
--
dementii

dobra może napisałem nie jasno.. wstawię daty.

1.1.2011 - Sąd wydaje postanowienie kończące postępowanie
5.1.2011 - strona składa wniosek o sporządzenie i doręczenie uzasadnienia

20.2.2011 - strona składa apelację wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu do apelacji (nie ma jeszcze uzasadnienia wydanego przez Sąd i jest grubo po terminie)

15.03.2011 - sąd wydaje postępowanie o nieprzywróceniu terminu

Nadal nie ma uzasadnienia sądu...

Czy w takiej sytuacji strona będzie mogła złożyć drugą apelację w terminie 14 dni od dnia otrzymania postanowienia kończącego postępowanie wraz z uzasadnieniem???

Moim zdaniem, nie przysługuje mu druga apelacja....
1. można skutecznie apelować bez uzasadnienia,
2. apelacja wpłynęło tyle, że po terminie i z tego powodu podlega odrzuceniu,

Uzasadnienia wyroku Sąd nie powinien już doręczać tej stronie, gdyż nie ma ona możliwości apelować..

Tak mi się wydaje, z logicznego punktu widzenia

ale mieszasz :/
5.1.2011r- skoro złożyła wniosek o uzasadnienie, to termin 14 dniowy rozpoczyna się od dnia otrzymania wyroku wraz z uzasadnieniem. Skoro 20.2.2011r składa apelację , nie mając jeszcze uzasadnienia- to w jaki sposób mogła strona przekroczyć termin do złożenia apelacji ? .. pomyśl. Polecam lekturę okolic art. 328 kpc
--
dementii

no ten 21 dniowy przekroczył, gdyż do skutecznej apelacji nie jest potrzebne uzasadnienie orzeczenia...

czy mam rozumieć, że złożona apelacja jest już złożona na okoliczność przyszłego 14 dniowego terminu ??

hmm... poważnie poczytaj na spokojnie przepisy, które podałem i komentarz do nich, bo mylisz podstawowe pojęcia.
--
dementii

Oki poczytałem i już rozumiem Twój tok rozumowania :)

Termin dwu tygodniowy nie biegnie bo strona złożyła wniosek o sporządzenie i doręczenie postanowienia wraz z uzasadnieniem w terminie 7 dni od daty wydania orzeczenia.

Ale co teraz jest apelacja, a termin dwutygodniowy jest przyszły liczony od dnia doręczenia postanowienia wraz z uzasadnieniem.

Czyżby pełnomocnik popełnił fatalny w skutkach błąd i pozbawił się złożenia apelacji odnoszącej się do uzasadnienia sądu, a ta złożona przed terminem będzie ważna ?

Powrót