Kazus zalanie lokalu.

• Autor wątku Autor wątku karolina4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Pomocy !

Kazus mieszkanie:

Ewa wraz z Olgą wynajmuje mieszkanie w bloku. Podczas jej nieobecności pękły kaloryfery i woda zalała sąsiada Ewy.

Kto i na jakich zasadach będzie odpowiadać za zalane mieszkanie sąsiada?

Myślałam ze Art 415 kto z winy swojej .... nie było to z winy dziewczyn wiec nie odpowiadają za to.
Odpowiedzialność deliktowa, za zalanie mieszkania.
Ze względu ze jest to kaloryfer ( własność własciciela lokalu) za jego uszkodzenie odpowiada właściciel mieszkania . To on jest zobowiązany do naprawienia wynikłej z tąd szkody .

( Jeśli pękła by rura to odpowiada przedsiębiorstwo, spółdzielnia, ponieważ wtedy to jest na wspólny użytek mieszkanców)

Ale:
W przypadku instalacji centralnego ogrzewania nie ma rozgraniczenia, tak jak w przypadku instalacji wodno-kanalizacyjnej, na elementy należące do właściciela konkretnego lokalu i na elementy będące częścią wspólną nieruchomości.

Czyli za kaloryfer odpowiada spółdzielnia ?

Mógł by mi to ktos wyjasnic z podaniem artykułu bo z tym jest problem nie ma nic wprost napisane, albo nie znalazłam.

Przede wszystkim nie wiem dlaczego piszesz o spółdzielni skoro takiego podmiotu nie ma w kazusie. Nie wiadomo czy mieszkanie jest spółdzielcze, kto jest właścicielem. Prawdopodobnie chodziło ci o właściciela mieszkania i takim sformułowaniem należy się posługiwać.

Wydaje mi się że trzeba by rozważyć odpowiedzialność z art. 433 kc tj. odpowiedzialnoisc za wyrzucenie wylanie spadnięcie. Odpowiedzialność ta jest na zasadzie ryzyka, zatem wina nie ma znaczenia. W takim przypadku za szkodę odpowiada zajmujący mieszkanie (w kazusie - najemca)

Muszę jednak dodać, iż są orzeczenia że do zalania mieszkania nie stosuje się art. 433. Nawet była niedawno wydana chyba uchwała siódemkowa w tym przedmiocie. Ja się osobiście z tym nie zgadzam, bo kuriozalnym jest w takim wypadku dochodzenie odszkodowania na zasadzie winy (art. 415 kc). Weź i dowiedź sąsiadowi winę... bez sensu. Przy takim rozwiązaniu nie masz szans w sądzie. Spotkałem się w komentarzach ze stanowiskiem że do zalania mieszkania stosuje się 433. Są rozbieżności w tej materii. Na egzaminie powołałbym się jednak na tą uchwałę, choć chyba warto wyrazić zastrzeżenia.

Powrót