kazus!!!!

• Autor wątku Autor wątku uszolek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uszolek123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
czesc.mam do rozwiazania nastepujacy kazus:Piotr S. Przykładając Grażynie B. nóż do szyi zmusił ją do odbycia z nim stosunku płciowego. Następnego dnia po zdarzeniu Grażyna B. złożyła zawiadomienie na Policji i zażądał ścigania Piotra S. Kiedy Piotr S. dowiedział się o tym udał się do mieszkania Grażyny B. i zagroził jej pozbawieniem życia, jeżeli nie „wycofa” sprawy przeciwko niemu. Grażyna B. przestraszyła się tej groźby. Stawiła się na Policji i w dodatkowych zeznaniach stwierdziła, że stosunek płciowy z Piotrem S. odbyła dobrowolnie, a wcześniej kłamała, ponieważ chciała mu dokuczyć. Mimo to prokurator skierował akt oskarżenia przeciwko Piotrowi S. Stając przed sądem Grażyna B. zeznała prawdę, tj. powtórzyła swoje pierwsze zeznania z postępowania przygotowawczego.
Dokonaj prawno – karnej oceny zachowania Piotra S. i Grażyny B.
rosze o Wasze opinie na ten temat.
moim zdaniem naalezy Piotra S. oskarzyc z art.197 kk,ale wydaje mi sie ze takzee 245 kk., natomiast Grazyna B.skladala falszywe zeznania z art.233 kk ale potem sprostowala je w sadzie i tu art.233kk paragraf 3, poza tym jej grozono,co o tym sadzicie??co mozna jeszcze dodac???z gory dziekuje za pomoc. prosze mam ten kazus na zaliczenieee!!!!!

Chętnie bym pomogła - kazus ciekawy, ale dopiero zaczynam swoją karierę z prawem i rozwiązuję tylko kazusy z prawa rzymskiego:) pozdrawiam.

Powrót