kazus

• Autor wątku Autor wątku ladymargaret
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

ladymargaret

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Po raz pierwszy mam do czynienia z kazusami w związku z tym kompletnie nie mam pojęcia jak się za niego zabrać. Mam nadzieję, że pomożecie :)

W dniu 7 czerwca 2005r. MiejskiOśrodek Pomocy Społecznej wystąpił do organu wydajęcego uprawnienie do kierowania pojazdami z wnioskiem o dokonanie czynności zmierzających dozatrzymania prawa jazdy dłużnikowi alimentacyjnemu Maciejowi Sz. w dn. 8 lipca 2005r. Prezydent Miasta pełniący funkcję starosty na podstawie art.5 ustawy z dn. 22 kwietia 2005r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej (Dz. U. Nr 86, poz. 732 ze zm.) wydał decyzję o zatrzymaniu prawa jazdy. W odwolaniu od tej decyzji Maciej Sz. wskazł, że przyczyną niesystematycznego płacenia alimentow była jego trudna sytuacja materialna. Podniósl także że prawo jazdy jest mu niezbędne w zakresie prowadzenia działalności mechaniki samochodowej. Zatrzymanie tego dokumentu pozbawi go nie tylko środków utrzymania, lecz sprawi jeszcze większe zadłużenie alimentacyjne. Podniósł ponadto, że już był karany za uchylanie się od płacenia alimentów. W opinii Macieja Sz. wprowadzenie dwoch reżimow odpowiedzialności pozostaje w oczywistej sprzeczności z wyrażon a w art. 2 Konstytucji zasadą demokratycznego oaństwa prawa i wynikającą z tej zasady niedopuszczalnością kumulacji odpowiedzialości karnej i adminisracyjnej za ten sam czyn.

1. Jaka treść niesie za soba zasada wyrażona w art. 2 Konstytucji? Czy pojęcia "państwa prawa" i "państwa prawnego" są tożsame?

2. Coozn. że Rzeczpospolita jest państwem urzeczywistniającym zasady sprawiedliwości społecznej?

3. Czy argumenty podnoszone przez Macieja Sz. są zasadne?

4. Por. swoje stanowisko z tezami uzasadnienia wyroku TK z dn. 22 września 2009r. - sygn. P 46/07, OTK-A 2009/8/126

Bardzo proszę o pomoc :)

Powrót