Kazus...

• Autor wątku Autor wątku Pancha15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pancha15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam prośbę, czy ktoś mógł by mi pomóc w rozwiązaniu kazusa? :)

X ma 30 lat, był karany za zgwałcenie, odbył 3 lata pozbawienia wolności, wyszedł w marcu 2010 r. W lipcu 2010 r wraz z Y udaje sie na posesje sąsiada, X czeka pod bramą (nie wchodzi na posesję), Y wszedł na posesję, Z komórki zamkniętej na zasówkę kradnie piłe spalinową i kosiarkę o łącznej wartości 600zl, po czym Y podaje sprzety X przez płot, w tym momencie przyszedł właściciel, X ucieka ze skradzionymi sprzętami. Y trzykrotnie uderza właściciela posesji w twarz, co spodowalo omdlenie własciciela. Y ucieka.
Wydaje mi się ze podstawy prawne to co do "X" 281 KK i 279 KK w zbiegu z 64 §1 KK, a co do "Y" 281 KK i 279 KK, nie wiem tylko jak to podsumować jakie dokładnie kary im grożą?
Bede wdzięczna za pomoc :)

Pancha15 napisał:
Wydaje mi się ze podstawy prawne to co do "X" 281 KK i 279 KK w zbiegu z 64 §1 KK,
Po pierwsze art. 64 par. 1 się nie zbiega, tylko się wiąże. Dlatego poprawną kwalifikacją jest art. 279 w zw. z art. 64 par. 1 k.k., o ile uznamy, że czyn za który był uprzednio skazany sprawca jest podobny do obecnego. Przy takim opisie sytuacji nie sposób stwierdzić podobieństwa pomiędzy zgwałceniem, a kradzieżą z włamaniem. Do tego należałoby się dowiedzieć w jaki sposób zrealizował znamię czasownikowe z art. 197. Jeżeli stosował wtedy wobec ofiary przemoc lub groził natychmiastowym jej użyciem, to istotnie mamy do czynienia z przestępstwami podobnymi. Jeżeli natomiast doprowadził ofiarę do obcowania płciowego za pomocą podstępu, to podobieństwo nie zachodzi i uwzględnienie w kwalifikacji prawnej art. 64 par. 1 jest wykluczone. Co do art. 281, to nie wydaje się, aby stosowanie przemocy wobec właściciela przez Y było objęte wcześniejszym porozumieniem. Zatem zgodnie z zasadą indywidualizacji odp. karnej, X nie będzie odpowiadał za eksces współdziałającego.
Pancha15 napisał:
nie wiem tylko jak to podsumować jakie dokładnie kary im grożą?
Natomiast tego pytanie do końca nie rozumiem. X odpowiada albo z art. 279 w zw. z art. 64 par. 1 albo z art. 279 k.k. Granice ustawowego zagrożenia są określone w powołanych przepisach. A co do Y, to odpowiada na podstawie art. 281 w zb. z art. 279 w zw. z art. 11 par. 2, natomiast co do podstawy wymiaru karny, to z uwagi na identycznie zakreślone granice ustawowego zagrożenia należy zastosować przepis, który pełniej charakteryzuje czyn sprawcy (analogia z art. 7 par. 2 k.k.skarbowego). W każdym razie grozi mu od roku do 10 lat

Ostatnia edycja:
Powrót