kazus

• Autor wątku Autor wątku naszyjnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

naszyjnik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Mam do rozwiązania kazus. Nie wiem jak to się robi, od czego trzeba zacząć. Może ktoś mi to wytłumaczy.
Dnia 20 marca Senat uchwalił ustawę( w brzmieniu nadanym przez Sejm) o zmianie Konstytucji, dotyczącą uproszczenia trybu jej zmiany. W związku z tym, Ze tak istotna zmiana ustawy zasadniczej musi posiadać legitymację pochodzącą bezpośrednio od obywateli, Senat przyjął 10 kwietnia uchwałę o przeprowadzeniu referendum zatwierdzającego. Marszałek Senatu zarządził przeprowadzenie referendum na 1 czerwca. Po ogłoszeniu wyniku okazało się, że za przyjęciem zmian w Konstytucji opowiedziało się 56% osób biorących udział w referendum. Jak podała PKW frekwencja była rekordowo niska- głosowało jedynie 35% uprawnionych. Z tego względu Prezydent odmówił podpisania ustawy o zmianie w Konstytucji, uzasadniając swoją decyzję tym, że frekwencja w referendum była zbyt niska, co przesądza o jego niewiążącym charakterze.
1. Czy w omawianej sprawie możliwe jest przeprowadzenie referendum zatwierdzającego?
2. Czy tryb zarządzania referendum był prawidłowy? Jeśli nie wskaż błędy.
3. Czy przeprowadzone w opisanej wyżej sprawie referendum ma charakter wiążący?
4.Czy w tym wypadku Prezydent może odmówić podpisania ustawy o zmianie w Konstytucji?
Proszę o szybką pomoc;)

no to czekamy na twoje odpowiedzi wraz z uzasadnieniem to może podyskutujemy.... bo za nikogo "prac domowych" odrabiać nie będziemy...

To może podpowiesz od czego mam zacząć ,bo na zajęciach nikt nam tego nie wytłumaczył.

To wiem, rozdział XII dotyczy zmian w konstytucji.
Trzeba zdanie po zdaniu czytać kazus i szukać w Konstytucji co jest zgodne z nią a co nie?

Odp. pyt.1.Możliwe jest przeprowadzenie referendum zatwierdzającego. Konstytucja rozdz.XII art.235. ust.6 Jeżeli ustawa o zmianie Konstytucji dotyczy przepisów rozdziału I,II lub XII, podmioty określone w ust.1, w terminie 45 dni, mogą zażądać referendum zatwierdzającego. Czyli u nas zmiana dotyczy roz.XII, referendum zażądał Senat(podmiot określony w ust.1), minęły 22 dni (czas to 45 dni). Dobrze myślę, czy jednak coś nie tak.

Odp. pyt 2.Tryb zarządzenia referendum był nie prawidłowy. Marszałek Sejmu zarządza referendum, a w naszym kazusie jest że to Marszałek Senatu zarządził.
Odp.pyt.3 Referendum ma charakter wiążący. Zmiana w Konstytucji zastaje przyjęta , jeżeli za zmianą opowiedziała się większość głosujących. U nas 56%, czyli wystarczy.
Odp.pyt 4 Prezydent nie może odmówić podpisania ustawy. W ust.7 Marszałek Sejmu przedstawia Prezydentowi RP uchwaloną ustawę do podpisu. Prezydent podpisuję ustawę w ciągu 21 dni od dnia przedstawienia i zarządza jej ogłoszenie w DZ.U.RP.

Powrót