kazus

• Autor wątku Autor wątku Brunerka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Brunerka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o pomoc w rozwiązaniu kauzusu: Olaf J. wypił zbyt dużo alkoholu. Czekając wieczorem na autobus siedział na ławce, ale po chwili zasnął. Podeszli wówczas do niego szesnastoletni Łukasz O. i siedemnastoletnia Bogdan D. Przeszukali oni odzież Olafa J. i znaleźli w kieszeniach jego dowód osobisty, kartę bankomatową oraz 100 złotych. Kiedy odchodzili Olaf J. ocknął się. Zorientował się, że został okradziony. Podbiegł do odchodzących mężczyzn i zażądał zwrotu zabranych rzeczy. Ci jednak zadali mu kilka uderzeń pięściami w głowę. Kiedy Olaf J. upadł zaczęli kopać go po całym ciele, a m.in. w głowę. Gdy Olaf J. stracił przytomność napastnicy uciekli. Okazało się, że na skutek kopnięć w głowę Olaf J. doznał obrażeń, które skutkowały jego zgonem. Łukasz O. i Bogdan D. podzielili się pieniędzmi zabranymi pokrzywdzonemu, natomiast dowód osobisty wyrzucili do kosza na śmieci. Używając zabranej pokrzywdzonemu karty bankomatowej, próbowali wybrać w bankomacie 500 złotych, ale trzykrotne podanie błędnego kodu PIN spowodowało zablokowanie karty.

Moje rozwiązanie:Myślę, że to będzie na pewno pobicie ze skutkiem śmiertelnym : art.
148 w zb. z art 158 ust 1 w zw z art 11 ust 2.
Co to reszty nie jestem pewna. Kradzież na pewno- art 278, wyrzucenie
dowodu osobistego art 276. Chcieli użyć karty bankomatowej czyli chyba
art 275 ust 1,a jak próbowali wyciągnąć z konta pieniądze to będzie
to usiłowanie kradzieży? Jeszcze się zastanawiam nad nieudzeleniem
pomocy- art. 162 KK. A największy problem mam z połączeniem tych
przestępstw, jaka będzie ostateczna kwalifikacja :) I jeszcze czy ten
16-letni będzie odpowiadał tylko za pobicie ze skutkiem śmiertelnym czy
też za pozostałe przestępstwa.

Brunerka napisał:
Myślę, że to będzie na pewno pobicie ze skutkiem śmiertelnym : art.
148 w zb. z art 158 ust 1 w zw z art 11 ust 2.

Skoro twierdzisz, że to pobicie ze skutkiem śmiertelnym to czemu przywołujesz art. 148 kk? To nie przejdzie.

Brunerka napisał:
Kradzież na pewno- art 278

Zastanów się czy była to "zwykła" kradzież, czy może zachowanie sprawców wyczerpało znamiona innego przestępstwa?
Należałoby raczej rozważyć kumulatywną kwalifikację: art. 158 par. 3 kk i 281 kk w zw. z art. 11 par. 2 kk.
To pierwszy czyn załatwiony.

Brunerka napisał:
wyrzucenie dowodu osobistego art 276

Tu zgoda. Nie mieli zamiaru przywłaszczenia dokumentu więc 275 kk odpada.

Brunerka napisał:
Chcieli użyć karty bankomatowej czyli chyba
art 275 ust 1,a jak próbowali wyciągnąć z konta pieniądze to będzie
to usiłowanie kradzieży?

Ja bym dał samo usiłowanie kradzieży: 13 par. 1 kk w zw. z art. 278 kk. Chociaż widywałem w podobnych sprawach zarzuty z art. 279 kk jak i 286 kk.

Brunerka napisał:
Jeszcze się zastanawiam nad nieudzeleniem pomocy- art. 162 KK

Raczej jest to czyn współukarany następczy.

Brunerka napisał:
A największy problem mam z połączeniem tych przestępstw, jaka będzie ostateczna kwalifikacja

Jak dla mnie to będą trzy czyny:
1.) 158 par.3 kk w zb. z art. 281 kk w zw. z art. 11 par. 2 kk
2.) 276 kk
3.) 13 par. 1 kk w zw. z art. 278 par. 1 kk

Ostatnia edycja:
A co z odpowiedzialnością tego 16-latka? Będzie odpowiadał za wszystkie czyny? Bo zgodnie z art 10 ust 2 odpowiada za wymienione tam przestępstwa.

Powrót