Kazusy - postępowanie administracyjne

• Autor wątku Autor wątku fatih1601
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fatih1601

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam!

Na postępowaniu administracyjnym zostałem ostatnio uraczony pięcioma kazusami na do widzenia, które muszę rozwiązać na jutro. Z czterema nie miałem większych problemów, ale jeden wzbudza moje duże wątpliwości. Jeżeli osoby z większą wiedzą mogłyby pomóc, to bardzo o to proszę. Oto i kazus:

1) Centrum rolne S.A. złożyło wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy dla inwestycji na działkach nr 91 i 92. Prezydent miasta wszczął postępowanie, zawiadamiając STOWARZYSZENIE EKOLOGICZNE oraz mieszkańców SĄSIEDNICH działek. Żaden z tych podmiotów nie podjął czynności, prezydent zdecydował więc o warunkach zabudowy. Dopiero wtedy ekolodzy wnieśli odwołanie od decyzji i zakwestionowali jej zgodność z przepisami szczegółowymi. Organ odwoławczy uznał odwołanie i uchylił decyzję prezydenta. Czy decyzja organu odwoławczego jest zgodna prawidłowa? Uzasadnij.

Do głowy przychodzi mi tylko artykuł 31 paragraf 5, ale szczerze mówiąc nie bardzo mnie on przekonuje...

Jeżeli organizacja społeczna nie brała udziału w postępowaniu przed I instancją, nie przysługuje jej prawo do wniesienia odwołania.

A jest na to jakiś paragraf? Bo organizacja społeczna ma szczególną pozycję w postępowaniu administracyjnym i podejrzewam, że może być to pułapka.

Jeżeli szukasz w kpa konkretnej, samodzielnej normy na ten temat - to nie ma paragrafu. Trzeba wyinterpretować z art. 31. § 3 w zw. z art. 127. § 1 kpa na przykład. Pewnie jest to też napisane w każdym podręczniku.

Dziękuję bardzo za pomoc. Niestety, z podręczników nie korzystam. Interpretuje wyłącznie za KPA, zresztą za namową ćwiczeniowca ;) Pozdrawiam!

Zbliżona regulacja jest w postępowaniu przed sądami administracyjnymi. Można wykorzystać analogię.
Przepis prawny:
Art. 50. § 1. Uprawnionym do wniesienia skargi jest każdy, kto ma w tym interes prawny, prokurator, Rzecznik Praw Obywatelskich oraz organizacja społeczna w zakresie jej statutowej działalności, w sprawach dotyczących interesów prawnych innych osób, jeżeli brała udział w postępowaniu administracyjnym.

Jeżeli to postępowanie wymagałoby udziału społeczeństwa, to na podstawie art. 44.2 "u. o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska..." służy organizacji ekologicznej odwołanie, także gdy nie brała udziału w I inst. Jeżeli wymaga, to zawiadamia się społeczeństwo w drodze ogłoszenia, obwieszczenia a w kazusie jest to zindywidualizowane zawiadomienie więc... Udział na pewno byłby wymagany, gdyby inwestycja mogła znacząco oddziaływać na środowisko. Nie ma informacji jaka to ma być inwestycja itd. więc pewnie to co napisałem nie ma większego znaczenia dla tego zadania :D poza tym dzisiaj jest 27.11

a ja bym widział to tak jesli nie stosujemu ustawy o udostepnianiu informacji... ze wzgledu na to iz etap przed organem I instacji jest tylko pewnym etapem całego postepowania administracyjnego jurysdykcyjnego mozliwe jest jeszcze wstąpienie organizacji do postepowania, które de facto nie zostalo zakonczone- mamy przeciez decyzje od ktorej sluzy srodek prawny, wraz z rownoczesnym odwołaniem od decyzji przy zachowaniu wymagalnego terminu:)

POMÓŻCIE! ;)

Ja mam kazus taki: Czy kpa ma zastosowanie w sprawie? Uzasadnij odpowiedź wskazując właściwy do załatwienia sprawy organ oraz prawną podstawę załatwienia sprawy w drodze decyzji administracyjnej. Sprawa: ukaranie karą administracyjną studenta, który zniszczył klomb w parku gminnym.

Z góry dziękuję za pomoc!

Powrót