kazusy- prawo karne

• Autor wątku Autor wątku abradab90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

abradab90

Czy ktoś mógłby doradzić jak najlepiej rozwiązywać kazusy z karnego? Mój wykładowca zawsze powtarzał, że żeby dobrze rozwiązać kazus, to najpierw trzeba w pamięci albo gdzieś w brudnopisie rozpisać sobie stronę podmiotową i przedmiotową. Ale nie wiem czy to dobry sposób.

Kazusy typu:
art. 271 KK
Funkcjonariusz publiczny lub inna osoba uprawniona do wystawiania dokumentów, która poświadcza w nim nieprawdę co do okoliczności mających znaczenie prawne, podlega karze.
Pytanie- czy jeżeli funkcjonariusz publiczny poświadczył nieprawdę co do okoliczności mających znaczenie prawne wskutek niedochowania należytej staranności (niedbalstwo) odpowie karnie?

a) tak, na podstawie art. 271 KK
b) tak, na podstawie art. 271 KK, jeśli postępowania karne wykaże, że mógł dołożyć należytej staranności
c) tak, nawet jeżeli nie byłby to funkcjonariusz publiczny lub inna osoba uprawniona do wystawiania dokumentów
d) inna odpowiedź

Napiszcie jakoś ''łopatologicznie" jak rozwiązywać tego typu kazusy.

Każdy kazus musisz rozłożyć sobie na czynniki pierwsze.

1) Przestępstwo stypizowane w art. 271 KK nie jest przestępstwem powszechnym (dotyczącym każdego), a indywidualnym właściwym, dlatego też dotyczy TYLKO funkcjonariuszy publicznych i TYLKO oni mogą odpowiedzieć za wyczerpanie znamion czynu zabronionego opisanego w tym artykule. Jeżeli osobą dokonującą czynu z tego artykułu jest ktokolwiek inny, aniżeli funkcjonariusz publiczny, do przestępstwa nie dochodzi (nie zostało wyczerpane znamię podmiotu). Zatem odpowiedź C kategorycznie odpada.

Idziemy dalej.

2) Przestępstwo z art. 271 KK jest występkiem (ustawowe zagrożenie karne poniżej 3 lat pozb. wolności). Wedle art. 8 "występek można popełnić także nieumyślnie, JEŻELI USTAWA TAK STANOWI". W tym przypadku nie można mówić o "nieumyślnym poświadczeniu nieprawdy" (zarówno przez lekkomyślność jak i niedbalstwo), gdyż nieumyślna forma tego przestępstwa nie została stypizowana w kodeksie karnym. Zatem funkcjonariusz publiczny NIE odpowie na podstawie tego artykułu.

Poprawna odpowiedź to odpowiedź D.

Ostatnia edycja:
Myślę, że po 2 latach, problem jest nieaktualny.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót