Kazusy - prawo podatkowe (pilne!)

• Autor wątku Autor wątku Michał90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam ogromną prośbę, jest to wręcz moja jedyna deska ratunku. W piątek mam egzamin z prawa podatkowego (studiuję administrację) i jako, że jutro zdaję adm materialne szczególne nie mam zbytnio dnia żeby się dobrze nauczyć (a czeka mnie jeszcze PKS, prawa człowieka i socjo w organizacji). Moja prośba polega na rozwiązaniu paru kazusów, które mogą pojawić się na tym egzaminie. Jeśli, ktoś bedzie wiedział jak je zrobić (albo podać tylko arytuły z ustawy) będę OGROMNIE wdzięczny! Liczę na pomoc.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Mam je też przepisane ale widziałem, że jest opcja dodania załacznika ;) Przepraszam.

1. Pan x sie zadłuzył i chcąc ratowac firmę z długów pozyczył pieniaze od 3 różnych osób w różnych kwotach, które prowadziły rózne działalności. Napisz jakiemu podatkowi podlega każda z tych osób i jaka będzie kwota podatku. Pozyczył od byłej żony 50 tys, teściowej 100 tys i od kolegi 50 tys.

2. X miała męza, który umarł. Mieli też syna. Mąż zmarł na koneic roku 2012 a syn na początku roku 2012 ukończył 25 rok zycia. Syn nadal studiuje i ma stypendium doktoranckie. Czy matka moze rozlcizać się z synem i na jakich zasadach (tzw. kumulacja?)

3. pan K jest w związku partnerskim. od jakiegoś czasu podupada na zdrowi i chce zapewnic przyszłość swojemu partnerowi dając mu mieszkanie. Z ptk. widzenia opodaktowania lepiej w formie darowizny czy sprzedając mieszkanie.

4. pan K chce otworzyć prywatny gabinet stomatologiczny i jest dentystą. W jakich formach moze się rozliczać? która bedzie dla neigo najlepsza? wady i zalety tych form.

5. pan X pożyczył od szwagra 80 tys zł na zakup samochodu. Uważa, że nie podlega opodatkowaniu bo to najbliższa rodzina. Czy ma rację? Jeżeli nei to czemu? I jak moze uniknąć tego opodatkowania?

edit: dzisiaj zamierzam je spróbowac rozwiązać więc wrzucę swoje proponowane odpowiedzi ale nei ukrywam, że zależy mi na tym, żeby były przejrzane przez kogos kto się na tym zna. Podatki to zdecydowanie nie moja bajka. Nie jestem leniem ale trochę gonią mnie inne egzaminy ;)

Ostatnia edycja:
Nadal nie podałeś swoich propozycji.

moje propozycje:

1. Ustawa o podatku od czynności cywilnoprawnych
Teściowa : zwolnienie na podstawie art. 9 pkt 10 lit. c do kwoty 9637. czyli kwota podatku będzie wynosiła 2% z (100000-9637) = 1807,26 zł.
Stawka podatku art. 7 ust.1 pkt 4
Teściowa wlicza się do I grupy.
Była żona i kolega
stawka też art. 7 ust.1 pkt.4, zwolnienie od podatku art. 9 pkt 10 lit. d, czyli
((50000+50000)-25000) * 2%= 15000zł

2. Żona może rozliczyć się ze zmarłym mężem. Może rozliczyć się również z synem, ponieważ art. 6 ust. 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych stanowi że w tym wypadku rozliczenie takie jest możliwe do momentu ukończenia przez syna 25 roku życia o ile uczy się w szkole o której mowa w ustawie. Mowa jest także o samotnie wychowujących w roku podatkowym dzieci, a nie „przez cały rok podatkowy”. Co skutkuje faktem możliwości rozliczania się z synem choćby przez jeden dzień roku podatkowego był uznawany za osobę uczącą się i nie mającą ukończonych 25 lat.
Rozliczenie odbywa się na zasadach wskazanych w art. 6 ust. 4 a mianowicie: podatek może być określony, z zastrzeżeniem ust. 8, na wniosek wyrażony w rocznym zeznaniu podatkowym, w podwójnej wysokości podatku obliczonego od połowy dochodów osoby samotnie wychowującej dzieci, z uwzględnieniem art. 7, z tym że do sumy tych dochodów nie wlicza się dochodów (przychodów) opodatkowanych w sposób zryczałtowany na zasadach określonych w tej ustawie.

3. Od spadków i darowizn- podstawa opodatkowania art. 7 ust. 1, wysokość podatku: kwota wolna od podatku 4902 (III gr podatkowa), oraz art. 15 ust. 1 kwota powyżej 20556 zł: 2877,90 + 20% z kwoty ponad kwotę wolną od podatku. Podatek płaci obdarow`any,`
Spzedaż mieszkania, ust. o` podatkowy dochodowym od od. fizycznych, art. 3 ust. 2b pkt 4. żródło przychodu: art. 10 ust.1 pkt 8 lit a lub b??
Stawka podatku : 19 % art 30e. Płaci sprzedający
+ podatek od czynności cywilnoprawnych: 2 % art. 7 u.1.p1 płaci kupujący art.4.
Korzystniejsze będzie przekazanie mieszkania aktem darowizny.

5. Na podstawie ustawy o podatku od czynności cywlnoprawnych,
PanX i szwagier należą do II grupy podatkowej, nie są najbliższą rodziną zgodnie z przepisami KRO. Art. 9 pkt 10 o zwolnieniach od podatku od czynności cywlnoprawnych nie ma zastosowania w powyższej sytuacji. Gdyby pieniądze pożyczyła żona Pana X od swojego brata nie zapłaciłaby podatku,zgodnie z art. 9 pkt. 10 lit. b. decyduje tutaj ich przynależność do I grupy podatkowej,aby uniknąć zapłaty podatku żona Pana X będzie zobowiązna do – złożenia deklaracji w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych właściwemu organowi podatkowemu w terminie 14 dni od daty dokonania czynności,
– udokumentowania otrzymania przez biorącego pożyczkę pieniędzy na rachunek bankowy, albo jego rachunek prowadzony przez spółdzielczą kasę oszczędnościowo-kredytową lub przekazem pocztowym,

+

jeszcze jeden kazus :/

Pan K. prowadząc działalność gospodarczą popadł w długi. By wyjść z opresji postanowił wykorzystać swój "urok osobisty" i zaproponował ich przejęcie sąsiadce (bogatej wdowie), która na to przystała i aktem notarialnym zobowiązała się je uregulować. Czy umowa ta podlega opodatkowaniu? Jeśli tak to jakim podatkiem, kto go powinien naliczyć i wg jakiej stawki?

Ustawa o podatkach od czynności cywilnoprawnych
Została dokonana czynność cywilnoprawna między Panem K. a sąsiadką w charakterze umowy darowizny. Umowa ta podlega opodatkowaniu z chwilą dokonania czynności cywilnoprawnej (czyli podpisania aktu notarialnego) i jest to podatek od spadków i darowizn który musi zapłacić obdarowany - czyli sąsiadka. Stawka tego podatku będzie wynosiła wg Art. 7§1 pkt. 2b (chyba) 1%.

Art. które wskazują odpowiedź:
• Art.1§1 pkt.1d.
1. Podatkowi podlegają:
1) następujące czynności cywilnoprawne:
d) umowy darowizny – w części dotyczącej przejęcia przez obdarowanego
długów i ciężarów albo zobowiązań darczyńcy,
• Art. 3§1 pkt.1
1. Obowiązek podatkowy, z zastrzeżeniem ust. 2, powstaje:
1) z chwilą dokonania czynności cywilnoprawnej;
• Art. 4 pkt. 3
Obowiązek podatkowy, z zastrzeżeniem art. 5, ciąży:
3) przy umowie darowizny – na obdarowanym;