Kazusy z postępowania administracyjnego

• Autor wątku Autor wątku Oneone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oneone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam problem z trzema kazusami, wydaje mi się, że zrobiłem je nie do końca dobrze.

1. Jan K. złożył wniosek o wydanie decyzji ustalającej warunki zabudowy i zagospodarowania terenu dla inwestycji- przetwórnia cielęciny. Burmistrz gminy odmówił wydania takiej decyzji powołując się w uzasadnieniu na występującą powszechnie chorobę "wściekłych krów", a podstawą prawną swojej decyzji uczynił orzeczenie Głównego Inspektora Sanitarnego Kraju o czasowym zakazie wwozu wołowiny na terytorium Polski. Nie powołał natomiast przepisów Prawa Budowlanego.

Czy podstawa prawna decyzji burmistrza jest prawidłowa?

Nie. Wydaje mi się, że Główny Urząd Sanitarny najpierw powinien zabrać stanowisko w tej konkretnej sprawie, powinna zostać o tym poinformowana strona (Jan K.) Art. 106 ust. 1 i 2. Prawo budowlane też należy uwzględnić Art 6.

2. Janina N. złożyła wniosek o zasiłek celowy z pomocy społecznej. We wniosku napisała, że jest osobą poszkodowaną przez los, byłą pracownicą upadłego przedsiębiorstwa, obecnie bezrobotną, bez prawa do zasiłku dla bezrobotnych. Organ gminy przyznał jej zasiłek w formie pieniężnej opierając się na treści wniosku, nie żądając od Janiny N. zaświadczenia o zarobkach i informacji z urzędu pracy. W dwa dni po podjęciu decyzji o przyznaniu zasiłku, organ gminy dowiedział się, że Janina N. ma trzy największe kamienice w mieście, która w całości wynajmuje firmom.

Czy organ gminy wydając taką decyzję powinien opierać się tylko na wniosku zainteresowanego?

Nie. Myślę, że jest zobowiązany do rozpatrzenia dowodów czy faktycznie tak jest. Art. 77 ust. 1 i Art. 78 albo odebrać wniosek o dochodach od strony pod rygorem odpowiedzialności za złożone zeznania Art. 75 ust. 2

3. Ewa N. złożyła wniosek o pomoc z pomocy społecznej, gdyż- jak twierdziła- nie miała pieniędzy na żywność dla swojej rodziny. Organ gminy ze względu na ciężkie położenie Ewy N. (bezrobotna, brak dochodów, samotna matka) przyznał jej jednorazową pomoc pieniężną uznając, że o taką pomoc wnioskowała. Zgodnie z ustawą regulującą zasady przyznawania i rodzaje zasiłek, pomocy społecznej takim osobom jak Ewa N. może przysługiwać różnoraka pomoc, np. jednorazowy zasiłek, stały zasiłek, pomoc rzeczowa (bony obiadowe).

Czy organ gminy prawidłowo przyznał rodzaj świadczenia objęty wnioskiem pomijając pozostałe formy pomocy?

Nie, ponieważ nie działał na podstawie przepisów prawa z ustawy, która te przepisy reguluje. Art. 6

Proszę o sprawdzenie i pomoc.

1. Naruszenie 6 kpa, oparcie orzeczenia na decyzji zamiast na ustawie. Nie widzę w Prawie budowlanym podstawy, żeby odmówić komuś budowy zakładu przetwórstwa mięsa tylko ze względu na zakaz importu mięsa. Zatem decyzja bez podstawy prawnej, nieważna.
2. Wyraźne naruszenie zasady prawdy obiektywnej, a więc 7, 77 i 80 kpa.
3. Jeżeli wniosek był o jedno konkretne świadczenie, to został poprawnie rozpoznany i rozpatrzony. Przyznanie innych świadczeń mogłoby nastąpić z urzędu albo na podstawie odrębnego wniosku.

Witam, również mam problem z rozwiązaniem kilku kazusów.

1. Jolanta D. zgłosiła się do Urzędu Gminy w A. i ustnie poprosiła o przyznanie pomocy na leki z Funduszu Kombatantów, ponieważ zalicza się do grona kombatantów i posiada stosowną legitymację. Czy została wszczęta sprawa administracyjna, a jeśli nie, to co winien uczynić organ administracji?

2. Urząd Miasta Gdyni decyzją odmówił Waldemarowi K. zmiany nazwiska. Waldemar K. odwołał się do organu II instancji, który utrzymał w mocy decyzję organu I instancji. Od decyzji organu II instancji pan K. nie odwołał się. Decyzja stała się ostateczna w administracyjnym toku instancji. Czy ostateczną decyzję organu II instancji można wzruszyć, jeśli tak, to w jaki sposób?

Powrót