Kazusy z prawa karnego.

• Autor wątku Autor wątku wajdzik23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wajdzik23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,

1) Działając w celu osiągnięcia korzyści majątkowej Cyprian H. zagroził znanemu w mieście G. z prowadzenia sieci kantorów Januszowi D. zamachem na życie jego syna, jeśli w ciągu dwóch dni nie złoży 100 000 dolarów w miejscu podanym w ostatniej chwili przez telefon komórkowy.

Powołując się na artykuł 16 § 1 ?? stwierdzam, że Cyprian H. odpowiada za przygotowanie zabójstwa.

Nie pasuje mi tutaj ten artykuł. Szukałem jakichś artykułów z nastraszaniem ale nic nie znalazłem, jakieś pomysły?

2) Janusz W. w zamiarze dokonania kradzieży z włamaniem do sklepu monopolowego wszedł w tym celu w porozumienie z kolegą z wojska Wojciechem J. i przysposobił wszelkie potrzebne środki niezbędne do przełamania krat. W trakcie przeszukiwania prowadzonego w innej sprawie policja odkryła zgromadzone łomy i nożyce do metalu, a Wojciech J. przyznał, że wspólnie planowali włamanie.

-Rozważ odpowiedzialność karną niedoszłych sprawców kradzieży z włamaniem.

Powołując się na artykuł 16 § 1 stwierdzam, że Janusz W. oraz Wojciech J. podejmowali czynności mające stworzyć warunki do czynu zabronionego.
Jeżeli przygotowanie nie przeszło w kolejne stadium przestępstwa, to jest ono karalne tylko wtedy, gdy ustawa tak stanowi(art.17 § 2)

wajdzik23 napisał:
Powołując się na artykuł 16 § 1 ?? stwierdzam, że Cyprian H. odpowiada za przygotowanie zabójstwa.

Całkowicie błędna konkluzja.

Regand napisał:
1)Popatrz na art. 190 / 191 KK

Dlaczego akurat na te przepisy, skoro groźba została skierowana w konkretnym celu wskazanym w kazusie?

wajdzik23 napisał:
Szukałem jakichś artykułów z nastraszaniem ale nic nie znalazłem, jakieś pomysły?

Zapoznaj się z rozdziałem kk traktującym o przestępstwach przeciwko mieniu.

Powołując się na artykuł 292 stwierdzam, że zachowanie Cypriana H. podlega karze pozbawienia wolności od roku do 10 lat.

(Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, przemocą, groźbą zamachu na życie lub zdrowie albo gwałtownego zamachu na mienie, doprowadza inną osobę do rozporządzenia mieniem własnym lub cudzym albo do zaprzestania działalności gospodarczej, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.)

Teraz powinno być ok.

Powrót