kazusy z ustroju smorzadu terytorialnego

• Autor wątku Autor wątku skirletka2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skirletka2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam prosbe .. mogłby mi ktos pomoc w rozwiazaniu kazusów ?
kazus1
czy radny gminy moze byc jednoczesnie prezesem pks-u spółka z.oo,która wygrywa przetargi na obsługę miejskich linii autobusowych ?

kazus 2
czy na sesji rady gminy może byc przedstawiona jednoczesnie informacja o wysokosci podatku od nieruchomosci placonego przez poszczegolnych podatnikow tzn wedluglisty z imiennym wskazaniem ??

kazus 3
czy tresc wyroku NSA jest informacja publiczna ? jakie regulacje prawne odnosza sie wobec udostepniania odpisu wyroków sądów administracyjnych ?

kazus 4
jeżeli patent żada udzielenia mu w wersji elektronicznej budzetu miasta z 1994 roku a urzad w wersji elektronicznej go nie ma to co nalezy uczynic??

niestety jest mi to potrzebne na wtorek ,wiec jakby ktos znal odpowiedzi to bylabym wdzieczna ;) z góry dziekuje ;)

ad kazus nr 1

Art. 24f.
1. Radni nie mogą prowadzić działalności gospodarczej na własny rachunek lub
wspólnie z innymi osobami z wykorzystaniem mienia komunalnego gminy, w
której radny uzyskał mandat, a także zarządzać taką działalnością lub być przedstawicielem
czy pełnomocnikiem w prowadzeniu takiej działalności.
1a. Jeżeli radny przed rozpoczęciem wykonywania mandatu prowadził działalność
gospodarczą, o której mowa w ust. 1, jest obowiązany do zaprzestania prowadzenia
tej działalności gospodarczej w ciągu 3 miesięcy od dnia złożenia ślubowania.
Niewypełnienie obowiązku, o którym mowa w zdaniu pierwszym, stanowi
podstawę do stwierdzenia wygaśnięcia mandatu radnego w trybie art. 190
ustawy, o której mowa w art. 24b ust. 6.

źródło USTAWA
z dnia 8 marca 1990 r.
o samorządzie gminnym

A moze jeszcze bys mi pomógl z tym :-?
W domu Przewodniczacego rady w podwarszawskiej gminie Leszno tuż przed wyborami zamieszkalo 29 osób,u jego tesciowej 20 ,kolejne 14 u siostry małżonki.Pracownik urzedu ma 29 lokatorów a obecni zastepcy wójta 17 .W sumie 7 tys. gmina wzbogacila sie o ok 900 osób.W Ożarowie Mazowieckim prawie 600,w Starych Babicach prawie 1000.oceń prawdziwość tego typu zachowań nie tylko z pkt widzenia norm moralnych ale tez obowiazujących przepisów.Zwróć uwagę na posiadanie przez te osoby praw wyborczych.

Powrót