Kazusy

• Autor wątku Autor wątku truskaweczka123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

truskaweczka123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
hej. proszę o pomoc z tymi trzema kazusami. najbardziej potrzebne mi są artykuły oraz odpowiedź ( tak lub nie):)
1. Ojciec chrzestny 10-letniego Michała S. postanowił podarować mu zabudowaną nieruchomość gruntową obciążoną hipoteką. Czy do przy jęcia darowizny wymagana jest zgoda rodziców Michała S?
2. W dniu 10.04.2005 r. zawarto umowę następującej treści: „Jan P. wynajmuje Karolowi S. dźwig wysokosiężny, o ile Karol S. do dnia 1.07.2055 r. uzyska uprawnienia operatora takiego dźwigu. Wydanie nastąpi w ciągu pół miesiąca od dnia uzyskania uprawnień. Proszę podać essentialia, naturalia i accidentalia negotii tej umowy.
3. Jan T. był umocowany do czynności zwykłego zarządu, który obejmował zarząd nieruchomościami lokalowymi Zbigniewa S. W czasie trwania pełnomocnictwa zawarł umowę sprzedaży jednego z lokali. Czy umowa jest ważna?

co do 1 moim zdaniem wymagana jest zgoda rodziców, gdyż 10-letni chłopiec nie ma zdolności do czynności prawnej, co oznacza, ze nie może rozporządzać swoim majątkiem? (Art12KC)

2 kazus essentalia to :dźwig
accident to: Jezeli do 1.07 Karol S uzyska uprawnienia operatora takiego dźwigu. Wydanie nastąpi w ciągu pół miesiąca od dnia uzyskania uprawnień
naturalia?: nie mam pojęcia

kazus 3 umowa jest ważna, gdyż Jan T. posiada pełnomocnictwo ogólne ( Art98KC)

3 pudła
1. czy to jest rozporządzanie majątkiem małoletniego?
2. poszukaj znaczenia tych słów
3. co rozumiemy pod pojęciem zwykły zarząd

truskaweczka123 napisał:
proszę o pomoc z tymi trzema kazusami. najbardziej potrzebne mi są artykuły oraz odpowiedź ( tak lub nie)

to w końcu pomoc z rozwiązaniem, czy rozwiązanie? Dam Tobie radę, nie idź na łatwiznę, zastanów się 1, 2, 3, 10 raz nad stanem faktycznym, oceń go ze swojego punktu widzenia, potem ten swój punkt skonfrontuj z oceną prawną. Znajdź odpowiednie normy, dopasuj i opowiadaj.

Powrót