Keye.pl - sprzedawca sprzedaje "powietrze"

• Autor wątku Autor wątku perfecto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
P

perfecto

Użytkownik
Odpowiedzi
96
Witam,

Miałem nieprzyjemność zetknąć się z wymienioną w temacie firmą. Firma ta sprzedaje klucze elektroniczne do gier za pośrednictwem swojej strony jak i allegro, gdzie mają około 70k komentarzy. W sobotę zamówiłem jeden z kluczy i wysłałem przelew. Wysłałem też potwierdzenie elektroniczne, ale okazuje się, że takowych nie akceptują, tylko pocztowe lub z banku z pieczątką, o czym nie zostałem poinformowany przed zakupem. Czekam do środy, wciąż pieniądze do nich nie dotarły. W czwartek(czyli dzisiaj), pytam sie ponownie czy dotarła wpłata. Dotarła! Dzięki Bogu, uff. No, ale jest mały problem. Niestety nie posiadamy już kluczy i musi Pan zaczekać, aż dojdzie dostawa.

Zaznaczam, na aukcji wystawianej na allegro było dostępnych 500 sztuk, pięćset. Ja byłem około dwudziestą osobą kupującą na łącznie około 40. Pytam się konsultanta czy sprzedają "powietrze"? Jak z 500 sztuk nie mogą wydać nawet 40? Ten odpowiada, że nie, że jak jeszcze zamawiałem to były klucze na stanie, ale dzisiaj jak moje pieniądze doszły już nie mają ich na stanie, zamknęli aukcje przed czasem i muszę czekać aż doślą nowe.

Mnie już normalnie zaraz coś strzeli z nimi. Skoro na allegro wystawiają 500 sztuk, tzn. że oświadczają że mają 500 sztuk produktu. A ci kanciarze kombinują w ten sposób, że mają niby 500 sztuk, tyle wystawiają na allegro, ale te "sztuki" sprzedają też nie za pośrednictwem allegro ale też swojej strony.

Czy w tej sytuacji mam jakieś podstawy by pójść do rzecznika i do sądu? Czy allegro w tej sytuacji powinno zamknąć ich konto?

link do ich regulaminu:

Informacje o użytkowniku www_keye_pl - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Keye.pl - World of Warcraft, Aion Online, Warhammer, mmo, prepaid

Mi tam sie wydaje ze albo musisz czekac albo zarzadac zwrotu.

Nie, ja nie tylko zażądam zwrotu, ale chcę by ta zbrodnicza firemka beknęła za to jak traktuje swoich klientów i wypłaciła odszkodowanie za to, że sprzedaje niedostępny produkt, pomimo zapewnień regulaminu, że wysyłają produkt zaraz po zaksięgowaniu wpłaty oraz chcę by zamknęli ich konto allegro.

perfecto napisał:
Wysłałem też potwierdzenie elektroniczne, ale okazuje się, że takowych nie akceptują, tylko pocztowe lub z banku z pieczątką, o czym nie zostałem poinformowany przed zakupem.
Abstrahując od tego, że nikt nie ma obowiązku wysyłania towaru w oparciu o bezwartościowe potwierdzenia, ale faktyczne zaksięgowanie wpłaty, to regulamin sklepu informuje o tej kwestii:

2. Kod jest wysyłany zawsze po odnotowaniu wpłaty, zgodnie z opisem konkretnej aukcji.

6. Jeżeli chcesz otrzymać klucz na potwierdzenie przelewu skontaktuj się z nami przed dokonaniem wpłaty.

perfecto napisał:
Czekam do środy, wciąż pieniądze do nich nie dotarły. W czwartek(czyli dzisiaj), pytam sie ponownie czy dotarła wpłata. Dotarła! Dzięki Bogu, uff. No, ale jest mały problem. Niestety nie posiadamy już kluczy i musi Pan zaczekać, aż dojdzie dostawa.
USTAWA o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny:
Przepis prawny:
Art. 12.
2. Jeżeli przedsiębiorca nie może spełnić świadczenia z tego powodu, że przedmiot świadczenia nie jest dostępny, powinien niezwłocznie, najpóźniej jednak w terminie trzydziestu dni od zawarcia umowy, zawiadomić o tym konsumenta i zwrócić całą otrzymaną od niego sumę pieniężną.

perfecto napisał:
Nie, ja nie tylko zażądam zwrotu, ale chcę by ta zbrodnicza firemka beknęła za to jak traktuje swoich klientów i wypłaciła odszkodowanie
Pohamuj emocje.

perfecto napisał:
ale chcę by ta zbrodnicza firemka

Jakiej to zbrodni się dopuścili ?! Skoro wiesz o takiej, to jest twoim obowiązkiem zgłosić to do prokuratury lub na policji, a oni z urzędu się tym zajmą.

Aukcja była reklamowana: "Wysyłka natychmiastowa", regulamin: "wysyła klucza zaraz po zaksięgowaniu kwoty". Kwota zaksięgowana, a klucza obiecanego nie ma, najwcześniej w przyszłym tygodniu. Czyli fakt wystawiania 500 sztuk produktu, którego nie ma na stanie nawet w ilości 20 sztuk nie jest łamaniem prawa? Tak samo jak mydlenie potencjalnych klientów, że klucz jest wysyłany zaraz po zaksięgowaniu wpłaty? Czy na takiej zasadzie nie powinni mi natychmiastowo zwrócić pieniędzy, a ja mieć prawa o wystąpienie o odszkodowanie?

UP: Nie zbrodni, a kantu, proszę sprawdzić kto jest u nich odpowiedzialnym "podmiotem", jakieś przedsiębiorstwo zza oceanu.

Dodatkowo przez ostatnie 2-3 dni konsultancie zapewniali: "proszę cierpliwie zaczekać, jak dojdzie do nas wpłata na pewno otrzyma Pan swój klucz". Dzisiaj doszła i co? Odpowiedź "aukcja została zdjęta jak tylko okazało się, że nie mamy wystarczającej liczby kluczy i nie wyślemy go natychmiast, najwcześniej w przyszłym tygodniu"

Ostatnia edycja:
perfecto napisał:
Czy na takiej zasadzie nie powinni mi natychmiastowo zwrócić pieniędzy, a ja mieć prawa o wystąpienie o odszkodowanie?
Przecież dostałeś już odpowiedź.

I skończ z tym odszkodowaniem.

Co do zasady nie usuwamy wątków (§ 14 regulaminu forum). Proszę więc nie raportować wątku do usunięcia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót