KFZ Steuer w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku old_pj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

old_pj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Niemiecki Finanzamt wystąpił o zapłatę zaległego (w ich mniemaniu) KFZ Steuer za lata 2006-2010, podstawa jest wszczęcie postępowania przez Policje, które nastąpiło w wyniku kontroli drogowej w DE. W związku z niespójnością logiczna obu tych pism chciałbym wyjaśnić parę kwestii bo być może mylnie je zinterpretowałem ...

1) Czy Finanzamt ma prawo wystąpić o zapłatę PRZED zakończeniem postępowania Policji ?
2) Auto którego sprawa dotyczy, jest zarejestrowane na moja żonę i użytkowane w PL czy w przypadku kiedy zona jest zameldowana także w DE zabroniony jest wjazd tym samochodem na teren BRD ?
3) Finanzamt od 2005 roku uznaje nam podwójne gospodarstwo domowe w którym m.in. wykazujemy 12 przejazdów PL-DE rocznie, podając jednocześnie polskie numery rejestracyjne naszego auta, jak można w tym przypadku wystąpić o płacenie KFZ Steuer w DE ?

Zona pracuje w PL, dziecko chodzi w PL do przedszkola, w 2006 dostarczyliśmy wszystkie kwity zadane przez Finanzamt aby udowodnić ich pobyt w PL tzn wyciągi z KK, rachunki za media, rachunki za tankowanie itp itd. Pominięto także niewygodny fakt, ze kiedy zona przebywała w Polsce tzn w 2006 ja nie posiadałem jeszcze prawa jazdy wiec samochód zapewne sam poruszał się po niemieckich drogach :-). Ogólnie o ile role Policji jestem w jakimś stopniu zrozumieć to postawa Finanzamtu jest już zupełną zagadka.

Dzieki za szybka odpowiedz ale moja sytuacja (ew. mojej zony) jest nieco inna ... w Twoim przypadku najprawdopodobniej jesteś posiadaczka tego auta i używasz go na co dzień w ruchu drogowym na terenie DE, zgadza się ? u nas jest sytuacja, kiedy to zona jest właścicielką auta i porusza się nim na co dzień w ruchu drogowym na terenie PL (jeździ do pracy, wozi dziecko do przedszkola itp itd) pomysł nakładania KFZ Steuer na auto, które znajduje się sporadycznie na terenie Niemiec (12 przejazdów Szczecin-Hamburg, zgłoszonych w Finanzamcie) uważam za mocno kontrowersyjny, wiec póki co opisałem wszystkie fakty i zobaczymy co będzie ...wydaje mi się ze muszą spełnione być jednocześnie oba warunki: tzn. osoba zameldowana w DE porusza się (autem zarejestrowanym za granica) na co dzień w ruchu drogowym na terenie DE np do pracy, w moim przypadku Finanzamt chyba próbuje iść na skróty tzn pomija niewygodny fakt ze auto użytkowane jest na co dzień w PL ...no ale poczekamy, zobaczymy co wyjdzie ...teraz piłka znów po ich stronie ...

update:
nowe pismo tym razem od lokalnego LBV w którym to Herr O. domaga się natychmiastowego przerejestrowania auta ponieważ wg Policji od 20.10.2011 moja zona używa auta regularnie w Hamburgu ;) napisałem mu wiec uprzejmie ze małżonka przebywa na stale w Szczecinie, tam pracuje i używa regularnie auta no i tradycyjnie czekam na odpowiedz.

Powrót