KGPN - mam wyrok prawomocny na naszą korzyść - jak odzyskać pieniądze ?

• Autor wątku Autor wątku marcin.1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin.1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

W poprzednim roku zabrano mojej małżonce 1200zł z wynagrodzenia za niezapłacone czesne w roku 2000. Po kilkunastu korespondencjach z Sądem Rejonowym otrzymaliśmy Wyrok Prawomocny, w którym Sąd oddala powództwo przeciwko mojej żonie. W związku z powyższym w jaki sposób starać się o zwrot pieniędzy od firmy KGPN ?

Bardzo prosimy o pomoc.

Marcin Kliszcz

Dotychczasowy wierzyciel stał się dłużnikiem. Rozpocząć od wezwania do zapłaty.
Dalszy sposób postepowania - taki sam jak postepował KGPN w stosunku do Twojej żony.

Dziękuję za odpowiedź. Istnieje jakiś standardowy druk wezwania do zapłaty? Jeśli nie to jak go skonstruować ? Co ma być w nim zawarte ?

z góry dziękuję

Marcin Kliszcz

W necie az gesto od wzorów. Dopasuj do swojej sytuacji. Wymień wszystkie dochodzone należności.

Może być coś takiego ?
Jako dokumenty mam wymienić ? Wspominać coś o prawomocnym wyroku sądu ?
Jestem totalnym laikiem w tych sprawach więc proszę o wyrozumiałość...

WEZWANIE DO ZAPŁATY

Na podstawie art. 476 kodeksu cywilnego (Dz. U. z 1964r. nr 16, poz. 93 z późn. zm.)
wzywam do uregulowania należnej sumy ……………………. zł,
(słownie : ………………………………………………………………………………….),
zgodnie z podanym poniżej zestawieniem.

Numer i rodzaj dokumentu Data Dotyczy Kwota

Kwota słownie: ……………………………………………………….

Wymienioną kwotę proszę przekazać na mój rachunek bankowy :
Bank: xxxxxxxx
Numer rachunku: xxxxxxxxxxx
w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania.

W przypadku nie przekazania należnej mi sumy sprawę skieruję do postępowania sądowego bez ponownego wezwania do zapłaty.

Nie musisz podawac podstawy prawnej.
Wyszczególniasz tylko kwotę i za co.
Dokumentowanie bedzie niezbędne w pozwie o zapłatę.
Była egzekucja komornicza?

Tak, była egzekucja komornicza. Komornik zajął wspomnianą wyżej kwotę z wynagrodzenia małżonki. Jak najrozsądniej opisać tą kwotę w wezwaniu do zapłaty ?

Więc nalezy wyszczególnić wszystkie kwoty które komornik wyegzekwował w niecelowej egzekucji.Zsumować. Podać sygn. akt postepowania komorniczego.

Dziękuję bardzo za pomoc. Teraz jak najszybciej musimy wysłać i czekać na ich reakcję.

Możesz coś napisać o sprawie dlaczego umorzono ?

Powrót