KGPN - problem

• Autor wątku Autor wątku pawel1292
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel1292

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dostałem dzisiaj sms z pewnego numeru z informacją że w sprawie nr *****/*** istnieje zadłużenie i żebym skontaktował się z firmą KGPN. Jestem pewny że nie mam nigdzie żadnych długów więc wydało mi się to trochę dziwne. Napisałem do nich maila na temat że dostałem takiego smsa i podałem numer sprawy który widniał w wiadomości sms. Zapytałem jaka osoba jest dłużnikiem w tej sprawie i o co chodzi. Odpisali mi że udzielą mi informacji jeżeli podam im swoje dane osobowe. Co robić?

Otrzymałem list od firmy KGPN z informacja że posiadam dług wobec uczelni na której studiowałem. Skontaktowałem się z panią z uczelni czemu przez rok czasu(w kwietniu 2011 zostałem skreślony z listy studentów) nie dostałem żadnej informacji że takowy dług istnieje. Odpowiedziała że po skreśleniu z listy to w interesie studenta leży aby dowiedzieć się czy ma się wszystko uregulowane wobec uczelni. Zaproponowała mi też że mogę złożyć podanie do kanclerza uczelni z prośbą o anulowanie zaległości. Czy warto składać takie podanie?

Pisząc prośbę o ugodę, rozłożenie na raty, umorzenie etc. uznajesz dług (wtedy odpada "obrona" poprzez przedawnienie). Najpierw weź umowę z uczelnią i dobrze popatrz czy były podstawy naliczenia opłat/kar, które składają się na dług.
A na koniec doradzę Ci, żebyś jednak poczekał na papier (np. list), bo IMO ponagleń mailowo-smsowych używają wierzyciele (i windykatorzy), którzy nie mają mocnych dowodów na istnienie długu.

Według umowy z uczelnią dług został naliczony poprawnie. O przedawnieniu roszczeń raczej nie ma mowy bo jest to dług z przed roku. Otrzymałem list od firmy windykacyjnej ale się z nimi nie kontaktowałem. Kontaktowałem się tylko z kwestura z zapytaniem czy mam jakiś dług na uczelni. Odpisali że tak i że jeżeli z jakiś powodów nie mam warunków do spłaty to mogę napisać podanie do kanclerza o anulowanie długu. Niewiem czy warto pisać takie podanie? Czy nie jest to tylko strata czasu? Czy uczelnie z reguły nie odrzucają takich podań? Niby dług nie jest bardzo duży ale jego spłata bardzo by skomplikowała moje życie.

Pytanie: Czy jeżeli napisze podanie na uczelnie o anulowanie długu lecz przed firmą windykacyjną nie uznam długu to czy bieg przedawnienia zostanie przerwany?

witam mam problem z firma kgpn w dniu dzisiejszym do mojej firmy przyszedl mily list od komornika o zajeciu mojej pensji tytulem zadluzenia wobec wsp gdzie studiowalem w 2007 r wczesniej nie dostalem nic od nich czy oni moga tak postepowac czy jest jakis sposob na to zeby to odkrecic prosze o odpowiedz

czy adres zameldowania/zamieszkania zmieniałeś?

tak tylko że nawet na stary adres nic nie dostałem bo aż mi przekazano

tak tylko że nawet na stary adres nic nie dostałem bo aż mi przekazano

komornik MUSI działac w oparciu o jakis Nakaz Zapłaty,ty musisz uzyskac do niego dostęp, potem rób tak jak tu:http://forumprawne.org/windykacja/3...s-r-l-intrum-justitia-lub-innej-fw-cz-ii.html ,(pierwszy Post)a w Sprzeciwie Podnies Zarzut Przedawnienia(art. 751 pkt.2), musisz wykazac Sadowi że zmieniłeś adres i nie doręczono ci skutecznie Nakazu Zapłaty(np.xero Dow. Osobistego z innym adresem) Powodzenia:)

Powrót