Kiedy biegły sądowy?

• Autor wątku Autor wątku kałamarnica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kałamarnica

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Przy staraniu się o rentę socjalną po raz pierwszy, orzecznik zbadawszy mnie postanowił skierować mnie do konsultanta. Jakież było moje zdziwienie kiedy badającym mnie konsultantem okazał się biegły sądowy. Wiem że biegli sądowi wydają opinie tylko w sądzie. Czy zus miał prawo wysłać mnie do biegłego?
Złożyłam odwołanie od negatywnej decyzji orzecznika i czeka mnie komisja odwoławcza. Czy jest to możliwe żeby lekarze z tej komisji wydali korzystny dla mnie werdykt, skoro mam w papierach że badał mnie biegły, a orzecznik w oparciu o jego ocenę odmówił mi renty?

Biegły sądowy z definicji wykonuje czynności na zlecenie organów wymiaru sprawiedliwości a więc Sąd, Prokuratura, Policja itp Wydając opinie w tego typu sprawach osoba wpisana na liste biegłych prowadzoną przez prezesa SO podpisuje się jako biegły sadowy.
Osoba wpisana na listę biegłych może wykonywać te same czynności które wykonuje jako biegły na zlecenie innych podmiotów, lecz nie ma prawa w takim przypadku do używania w tytułu biegły sądowy.
Co do szans trudno się wypowiadać jeśli nie znam szczegółów.

Powrót