Kiedy i jak można skorzystać z zaświadczenia o utracie dowodu osobistego?

• Autor wątku Autor wątku Babulej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Babulej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zgubiłem dowód, i tymczasowo dostałem w formie elektronicznej Zaświadczenie o utracie lub uszkodzeniu dowodu osobistego, dostępne po zalogowaniu na moj.gov.pl.

Chciałem za jego pomocą odebrać z poczty przesyłkę awizowaną (nawet nie list polecony, tylko zwykła paczka), więc zadzwoniłem na infolinię z pytaniem, czy zamiast dowodu przyjmują takie zaświadczenie, i powiedzieli mi tam, że nie przyjmują. W takim razie ciekawi mnie, do czego służy to zaświadczenie? W jakich sytuacjach można z niego skorzystać, zanim nie dostanę nowego dowodu?

Można przedstawić jako dowód w sprawach np. sądowych. Zaświadczenie potwierdza fakt utraty dokumentu i tyle.

Nie można się tym dokumentem legitymować bo nie posiada zdjęcia i nie jest dokumentem stwierdzającym tożsamość.

Dzięki za odpowiedź!

Wygląda na to, że zmylił mnie ten artykuł, w którym jest napisane, że "Organ gminy, który zostaje powiadomiony o utracie dowodu, wydaje zaświadczenie o utracie dowodu osobistego. Zaświadczenie to jest czymś w rodzaju dokumentu zastępczego, ponieważ poszkodowany ma prawo okazywać je w tych wszystkich sytuacjach, w których konieczne jest okazanie dowodu osobistego." Ale to chyba nieaktualne, bo sprawdziłem podstawę prawną podaną w artykule, i to prawo już od paru lat nie obowiązuje. Czy dawniej faktycznie takiego zaświadczenia można było używać zamiast dowodu, czy się w artykule pomylili?

Powrót