Kiedy i jakie odsetki się przedawniają.

• Autor wątku Autor wątku ben10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

ben10

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Dzień dobry.
Mam nakaz zapłaty z 2008r oraz w sprawie długu z 2005r ( nie nastąpiło tu przedawnienie bo nie minęły 3 lata), w międzyczasie dług zmienił właściciela czyli jedna firma windykacyjna odsprzedała go drugiej. Chciałbym się dowiedzieć za jaki okres należą im się odsetki od tego długu bo znalazłem źródła mówiące o 3 latach tylko nie wiem czy to maja być pierwsze czy ostatnie 3 lata.

Z góry dziękuję za podanie odpowiednich zapisów na których mógłbym się oprzeć.

Możesz złożyć powództwo opozycyjne. Odsetki się przedawniają po trzech latach, można zatem domagać się od Ciebie odsetek najwyżej trzy lata wstecz. Piszesz że była zmiana wierzyciela po drodze. Czy nowy wierzyciel ma klauzulę wykonalności na siebie?

digiton napisał:
Czy nowy wierzyciel ma klauzulę wykonalności na siebie?

Z tego co mi powiedzieli przez telefon to Presco stało sie częscia grupy kapitałowej Kruk i nie potrzebują klauzuli bo działają w imieniu Presco.

digiton napisał:
Możesz złożyć powództwo opozycyjne.

jakimi aktami prawnymi mozna się podeprzeć? Mam prawnika który mi to pomoże napisać ale on nie ma nic wspólnego z podobnymi sprawami i uważa że jeśli jest tytuł wykonawczy to odsetki im się należą.

KRUK kupił PRESCO, zatem wierzyciel się nie zmienił. Więc tylko opozyzyjne do odstetek. Ale to dopiero po wszczęciu egzekucji możesz zrobić...

digiton napisał:
Więc tylko opozyzyjne do odstetek. Ale to dopiero po wszczęciu egzekucji możesz zrobić...

Egzekucja jest wszczęta bo mam konto zajęte. Na podstawie jakich aktów prawnych to wsteczne?

pozew z art 840 kpc w zw. z art.125 kc.
§ 1. Roszczenie stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, jak również roszczenie stwierdzone ugodą zawartą przed sądem albo przed sądem polubownym albo ugodą zawartą przed mediatorem i zatwierdzoną przez sąd, przedawnia się z upływem lat dziesięciu, chociażby termin przedawnienia roszczeń tego rodzaju był krótszy. Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu.

Powrót