Kiedy moge nie przyjac do pracy bezrobotnego.

• Autor wątku Autor wątku drobiazg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drobiazg

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Sprawa jest troche bardziej skomplikowana, ale zeby skrocic do najwazniejszej kwestii o ktora chce sie spytac:
mam podpisana umowe z PUP o stworzenie miejsca pracy, PUP kieruje do mnie bezrobotnych dokladnie taich (pod katem formalnym) o jakich wystapilem w zapotrzebowaniu. Czyli takie a takie wyksztalcenie, takie a takie doswiadczenie itd.
Na jakiej podstawie moge bezrobotnemu odmowic przyjecia do pracy ?

Bo poza przeslankami formalnymi, jesli po prostu nie mam zaufania do tej konkretnej osoby, to nie bede chcial z nia wspolpracowac. Przynajmniej tak to sie odbywa przy "normalnej" procedurze rekrutacji (tzn tej organizowanej osobiscie a nie przrz PUP).
Podsumowujac pytanie: jakie "miekkie" sprawy moga byc podstawa do odrzucenia kandydatury ?
Czy np. brak odpowiedniej kondycji fizycznej (praca przy bardzo ciezkiej wiertarce) - jest ok ?
Czy np. brak znajomosci konkretnego urzadzenia (brak doswiadczenia przy nim) - jest ok ?

Pytam nie w celu obejscia prawa - naprawde czasem czlowieko "zle z oczu patrzy", i nie ma sie mu ochoty powierzyc jakiejs odpowiedzialnosci.

Ostatnia edycja:
drobiazg napisał:
Bo poza przeslankami formalnymi, jesli po prostu nie mam zaufania do tej konkretnej osoby, to nie bede chcial z nia wspolpracowac.
Jak dużo osób wg. tych kryteriów Pan odrzucił?

Jeśli dałeś ogloszenie do PUP. to PUP będzie kierowal do Ciebie bezrobotnych dokladnie takch (pod katem formalnym) o jakich wystapileś w zapotrzebowaniu. Spodziewałeś się czegoś innego?

drobiazg napisał:
Podsumowujac pytanie: jakie "miekkie" sprawy moga byc podstawa do odrzucenia kandydatury ?
A umowa z PUP o stworzenie miejsca pracy dopuszcza możliwość oceny potencjalnych kandydatów na podstawie "przeczucia". Bo jeśli nie, to każdy jeden zapis "nie spełnia oczekiwań" na kolejnym skierowaniu kolejnego bezrobotnego przybliża Pana do wypowiedzenia przez PUP umowy i zażądania zwrotu wypłaconych środków.
drobiazg napisał:
Czy np. brak odpowiedniej kondycji fizycznej (praca przy bardzo ciezkiej wiertarce) - jest ok ?
Nie, zdolność do podjęcia pracy na danym stanowisku pracy ocenia lekarz medycyny pracy, na podstawie szczegółowych danych w zakresie warunków pracy określonych przez potencjalnego pracodawcę.
drobiazg napisał:
Czy np. brak znajomosci konkretnego urzadzenia (brak doswiadczenia przy nim) - jest ok ?
A konieczność znajomości tego urządzenia została wprost określona w umowie jako wymóg wobec kandydatów?
drobiazg napisał:
Pytam nie w celu obejscia prawa - naprawde czasem czlowieko "zle z oczu patrzy", i nie ma sie mu ochoty powierzyc jakiejs odpowiedzialnosci.
Na forum prawnym nie pomagamy w obchodzeniu przepisów prawa, ani warunków świadomie zawartych umów.

Powrót