Kiedy mogę zerwać umowę NETIA?

• Autor wątku Autor wątku lysy0204
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lysy0204

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Ogólnie nie narzekam na jakość łącza internetowego z Netii. Raz przez 24mce się zdarzyło ,że nie było dzień Neta. Zadzwoniłem ,aby upewnić się jak jest możliwa max dostępność łącza ,bo chciałem przedłużyć umowę. Poinformowano mnie ,że można to zrobić do 3miesiące przed wygaśnięciem dotychczasowej. Zgodziłem się telefonicznie na taką opcję/ problemy zaczęły się z wprowadzeniem tej umowy w życie. Po raz trzeci otrzymuję wiadomość typu:
"ze względu wystąpienia nieprawidłowości systemowych taryfa telefoniczna i prędkość usługi internetowej będzie zmieniona od kolejnego okresu rozliczeniowego.." Oczywiście w terminie oczekiwania skończyła mi się umowa.
Czy mogę wysłać rezygnację z ich usług od kolejnego okresu rozliczeniowego? Jestem teraz pewnie na umowie bezterminowej u nich? i pewno dostanę wyższy rachunek za ten miesiąc.

Operator ma obowiązkiem potwierdzenia na piśmie zmian w umowie, w tym poinformowania o prawie do odstąpienia od umowy w ciągu 10 dni. Jeśli tego nie zrobi, prawo to wydłuża się do 3 m/c.

To jeśli nie mam nowej umowy na piśmie to muszę zerwać starą???
Czy mogę wysłać wypowiedzenie z końcem najbliższego okresu rozliczeniowego?

Ostatnim okresem rozliczeniowym w przypadku wypowiedzenia umowy będzie okres NASTĘPNY po tym, w którym operwtor otrzymał pismo z wypowiedzeniem.
Pańska umowa na czas określony w braku zmian i podpisania nowej/aneksu do starej stała się umowa na czas nieokreślony z możliwością rozwiązania jej z zastrzeżeniem procedury jak wyżej.

Dzięki śliczne- czyli wysyłam rezygnację z usług i męczę się półtora miesiąca:)

Jeśli umowa został przedłużona, nawet telefonicznie to w tym wypadku odstąpiłbym od nowej umowy oraz wypowiedział starą.

Witam
Chcę rozwiązać umowę na internet z Netią. 13 stycznia zmieniłam warunki umowy, która miała się skończyć w maju 2017r. Sprzedałam dom i w najbliższych miesiącach nie będę miała stałego miejsca zamieszkania a cesji kupujący nie chcą. Wysłałam relklamację- prośbę o rozwiązanie umowy bez naliczania kary tłumacząc sytuację i dołączyłam skan Aktu Notarialnego sprzedaży domu. Otrzymałam odmowę i informację, że w razie rozwiązania umowy kara zostanie naliczona w wysokości 465 zł.
Nie otrzymałam potwierdzenia na piśmie zmian w umowie a znalazłam na forum prawnym informację, że" operator ma obowiązkiem potwierdzenia na piśmie zmian w umowie, w tym poinformowania o prawie do odstąpienia od umowy w ciągu 10 dni. Jeśli tego nie zrobi, prawo to wydłuża się do 3 m/c."
Czy cytowany przepis nadal obowiązuje i czy mogę się na niego powołać?
Czy mam prawo do rozwiązania umowy w sytuacji, gdy sprzedaję dom i nie będę miała do grudnia stałego adresu?
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź.
pozdrawiam
Helena

Powrót