Kiedy muszę przejść z ryczałtu na VAT?

• Autor wątku Autor wątku Radar1863
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radar1863

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Przez wiele lat płaciłem ryczałt(nie korzystam z usług księgowej), ale w ostatnim roku zanotowałem duży wzrost przychodów. Od jakiej kwoty przychodów muszę koniecznie przejść na VAT? Czytam różne artykuły, np. poniżej jest informacje, że z ryczałtu mogą skorzystać osoby, które nie przekroczyły w roku poprzednim obrotu 250 000 euro.
***mod***

Z kolei tutaj jest informacja o zwolnieniu podmiotowym z VAT do kwoty 200 000zł.
***mod***

Czy przekraczając 200 000 zł przychodu muszę przejść na VAT? Proszę o wyjaśnienie, dla mnie VAT to podatek, którego nie znam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Radar1863 napisał:
... Kiedy muszę przejść z ryczałtu na VAT? ...
Mylisz pojęcia, ryczałt (dotyczący podatku dochodowego) a VAT to kompletnie różne daniny, regulowane niezależnie od siebie.

VAT, jak sama nazwa wskazuje, to podatek od wartości dodanej, znajduje się w cenie każdego praktycznie każdego nabytego towaru i usługi.

Rozumiem. Doczytałem. Dotychczas nie przekroczyłem 200 000 zł przychodu, oznacza to jak rozumiem, że jestem zwolniony podmiotowo z VAT-u przez co, nie muszę doliczać go do sprzedawanych towarów czy usług, dopóki nie przekroczę kwoty 200 000 zł? Nie muszę też rozliczać go z Urzędem Skarbowym? Czy dobrze rozumiem te przepisy podatkowe?

Radar1863 napisał:
... nie muszę doliczać go do sprzedawanych towarów czy usług, dopóki nie przekroczę kwoty 200 000 zł? ...
Błędnie interpretujesz, jak przekroczysz to też nie doliczysz a jedynie będziesz miał obowiązek odprowadzić VAT należny po odliczeniu VAT-u naliczonego. Teraz Twoja cena to cena brutto - z VAT-m.

Dzięki za pomoc. Rozumiem, że teraz moje ceny są już z Vatem, tylko nie muszę go rozliczać, bo jestem podmiotowo zwolniony. Po przekroczeniu magicznej bariery będę miał obowiązek rozliczać VAT. W praktyce cena się nie zmieni, ale część przychodów oddam do budżetu, oczywiście kwotę pomniejsze o VAT, który zapłaciłem.

Wbrew "początkowym" kalkulacjom opłaca się być czynnym podatnikiem VAT od początku.

Dlaczego? Przecież to dodatkowe obowiązki i koszty? W połączeniu z ryczałtem to się chyba nie może opłacić?

Radar1863 napisał:
... Przecież to dodatkowe obowiązki i koszty? ...
Jakie? Kompletnie nie rozumiesz na czym polega podatek VAT. Proponuję najpierw poczytać a potem dyskutować. Pamiętaj, o czy napisałem wcześniej, w każdym zakupionym towarze i prawie w każdej kupionej usłudze jest zawarty podatek VAT. Podatnik VAT ma prawo do jego odliczenia.

Powrót