Kiedy muszę zarejestrować się jako vatowiec?

• Autor wątku Autor wątku andrzejb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzejb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Mam pytanie odnosnie VAT'u.
Otwieram nowa firme.
Kiedy musze zarejestrowac sie jako vatowiec?
Musze to zrobic odrazu po zarejesterowaniu dzialalnosci
czy po przekroczeniu jakiejs kwoty(dochodu)?
Jesi jestem vatowcem wystawiam fakture i dodaje do tego VAT(22%).
A co jesli nie jestem Vatowcem?
Czy moge wystawic fakture?
Czy doliczam wtedy VAT do ceny towaru? Czy moge go nie doliczac?

Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Wiele pytań - szkoda że numerków nie mają ;) ale będę pisał tak, jakby miały ;) poczynając od pytania, kiedy zarejestrować się jako VAT-owiec.
ad. 1. Są pewne dziedziny, które wymagają rejestracji już od samego początku, przeważnie jednak obowiązuje zwolnienie podmiotowe - wynosi 39 700 zł obrotu na rok 2007, przy czym jest to kwota proporcjonalna jeżeli otwarcie następuje w trakcie roku (rozkłada się na wszystkie dni roku).
ad. 2. Przeważnie nie trzeba tego robić po zarejestrowaniu działalności. Jeżeli jednak chce Pan być od razu VAT-owcem, to zgłoszenie w zakresie podatku VAT składa się od razu rozpoczęciem działalności i zgłoszeniem tego faktu do US.
ad. 3. Tak - obrotu opisanego w ad. 1. Obrót = przychód
ad. 4. Wystawia Pan faktury, przy czym stawka VAT zależy od tego jakie czynności są wykonywane (czyli co jest przedmiotem sprzedaży). Obecne stawki w Polsce to 0%, 3%, 7%, 22% i zwolnienie czyli zw.
ad. 5. Jeśli nie jest Pan VAT-owcem, faktur wystawiać Pan nie może, a jedynie rachunki.
ad. 6 jeśli nie jest Pan VAT-owcem faktur wystawiać nie można.
ad. 7 jeśli nie jest Pan VAT-owcem, to pojęcie VAT-u Pana nie interesuje.

Zadaje Pan sporo pytań niestety precyzyjna odpowiedź nie jest możliwa przy tak małej ilości informacji, które Pan podał, m.in. jakie czynności będzie Pan wykonywał.

Witam
Dziekuje za odpowiedzi.
Zaraz popatrze co jest na tej stronce.

Jesli chodzi o dzialalnosc, ktora chce prowadzic to:
- importuje towary(odziez, elektronika) z poza Unii Europejskiej.
- sprzedaje w krajach Unii Europejskiej.

Czy przy takim typie dzialalnosci musze rejestrowac sie jako vatowiec od razu czy po przekroczeniu kwoty 39.700 na rok?

Pozdrawiam

Po przekroczeniu. Ale w tym roku będzie to 39700 / 365 x liczba dni prowadzenia działalności.

Powrót